Με... βάρκα την ελπίδα η κυβέρνηση στο προσφυγικό

Με... βάρκα την ελπίδα η κυβέρνηση στο προσφυγικό

Χωρίς σχέδιο και με την ελπίδα ότι η είδηση των κλειστών ελληνοσκοπιανών συνόρων θα φθάσει στην… Συρία και στο Αφγανιστάν, και έτσι θα ανακοπεί η μεταναστευτική ροη, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίζει ως… έκτακτη δράση, την υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων που χωρίς αντίδραση ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο για φιλοξενία και εγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων στην χώρα μας.

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας της 7ης Μαρτίου, ο εσωτερικός διχασμός στην Ε.Ε. κορυφώνεται, ενώ η Τουρκία κάθε άλλο παρά δείχνει πρόθυμη να συμβάλλει στην μείωση των μεταναστευτικών ροών, εάν δεν εξασφαλίσει ανταλλάγματα στο Συριακό. Ανταλλάγματα τα οποία φυσικά και δεν μπορούν να της προσφέρουν οι Βρυξέλλες και οι 28.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον η κυβέρνηση περιορίζεται σε επιθέσεις εναντίον των Αυστριακών, και επικλήσεις της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και της αρχής του σεβασμού των συμφωνηθέντων, δημιουργώντας συγχρόνως κλίμα ανασφάλειας σε όλη την Ελλάδα, λόγω των πληροφοριών για διασπορά των μεταναστών σε όλη την χώρα, από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο μέχρι τα Ιόνια νησιά και την Θράκη...

Ο αρμόδιος υπουργός Ι. Μουζαλας παραδέχτηκε χθες ότι φτιάχνονται υποδομές φιλοξενίας και στην Μακεδονία, τις οποίες βάφτισε hot spots ενώ είναι σαφές ότι η λειτουργιά των hot spots αφορά κυρίως τα νησιά όπου πρέπει να γίνεται η καταγραφή και η επαλήθευση των στοιχείων όσων περνούν στα ελληνικά σύνορα.

Ο κ. Μουζάλας έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να διασκεδάσει την αγωνία της κοινής γνώμης στις περιοχές που οργανώνονται τέτοιου είδους υποδομές, υποστηρίζοντας ότι είναι «χώροι έκτακτης ανάγκης» και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας.

Οι αναφορές του στο ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν στο ελληνικό έδαφος 50.000-70.000 άνθρωποι δεν ήταν καθόλου τυχαίες... Η κυβέρνηση έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο την δέσμευση για φιλοξενία «τουλάχιστον» 50.000 ανθρώπων.

Στα 17 Σημεία Δράσης που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν στις 25 Οκτωβρίου 2015, μετα την συνάντηση των ηγετών τη Ε.Ε., αναφερόταν η ρητή δέσμευση της Ελλάδας να «αυξήσει την δυναμικότητα υποδοχής έως τις 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του έτους, και να υποστηρίξει την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) όσον αφορά την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου και την πρόβλεψη προγραμμάτων οικογένειας υποδοχής για τουλάχιστον 20.000 ακόμη — κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την λειτουργία του καθεστώτος επείγουσας μετεγκατάστασης…».

Η Ελλάδα τώρα σπεύδει να δημιουργήσει αυτές τις υποδομές που θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην εγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης, το όποιο όμως απορρίπτεται από μια μεγάλη ομάδα κρατών-μελών.

Η κρίσιμη Σύνοδος

Στην Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξουν σαφείς και χειροπιαστές δεσμεύσεις της Τουρκίας για διακοπή των μεταναστευτικών ροών, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κ. Μέρκελ να πείσει την ομάδα των χωρών που είναι πρόθυμες να απορροφήσουν σε εθελοντική πλέον βάση έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων για μετεγκατάσταση, οδηγώντας σε κατάρρευση την προσπάθεια για διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την παγκοσμίου επιπέδου κρίση.

Εφόσον στην Σύνοδο Κορυφής δεν βρεθεί λύση, κάτι που προς το παρόν φαίνεται μάλλον δύσκολο, τότε οι χώροι αυτοί τους οποίους δημιουργεί άρον-άρον η Αθήνα προκειμένου να εγκατασταθούν μετανάστες και πρόσφυγες, θα μετατραπούν σε χώρους μόνιμης εγκατάστασης.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης παρουσίασε στις Βρυξέλες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχέδιο για την δημιουργία τάξεων υποδοχής στα δημόσια σχολεία για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., κάτι που κάθε άλλο παρά σε προσωρινή φιλοξενία παραπέμπει.

Ο κ. Μουζάλας εκφράζοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης δηλώνει ότι η Νατοϊκή Αποστολή θα μειώσει το μεταναστευτικό ρεύμα, θα αρχίσουν να επιστρέφονται στις χώρες τους όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ πιστεύει ότι οι ροές θα περιορίσουν όταν όλοι πεισθούν ότι η… Ειδομένη είναι «κλειστή».

Εξήγησε μάλιστα ότι θα γυριστεί ένα τηλεοπτικό σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα τους ενημερώνει στις χώρες τους ότι «η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα»…

Στις επιπολαιότητες που πλέον αποτελούν βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής για το μείζον θέμα του προσφυγικού εντάσσονται και οι αναφορές του κ. Μουζάλα ότι με τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, θα υπάρξουν και κάποιοι διορισμοί για να καλυφτούν οι ανάγκες, άλλα και οι δηλώσεις του υπουργού άμυνας Π. Καμμένου ότι κάποιοι στα νησιά βγάζουν λεφτά παίρνοντας 5 ευρώ για ένα φόρτισμα κινητού τηλεφώνου.

Στην ανησυχία που προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί και το... Σχέδιο Β που αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, εμφορούμενος προφανώς από τις ιδέες της συζύγου του Τασίας Χριστοδουλοπουλου, ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, η λύση θα είναι να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα φθάνουν στην Ελλάδα σε όλη την χώρα… Σαν πρώτο βήμα μάλιστα ανακοινώσε την μεταφορά μεταναστών με πλοία έκτος του Πειραιά και σε άλλα λιμάνια, αρχής γενομένης από την Καβάλα.

"Πυρά" κατά Βιέννης

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Βιέννη συνεχίζει να δέχεται τα πυρά της Ελλάδας άλλα και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, για τις μονομερείς ενέργειες και την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την πΓΔΜ που οδήγησε στο κλείσιμο σχεδόν των συνόρων.

Όμως ήταν απογοητευτικό για την Αθήνα ότι και ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάυμαν σε συνέντευξη του στην Kourier ουσιαστικά υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του συντηρητικού Υπουργού εξωτερικών Κουρτζ για την συνάντηση που οργάνωσε αποκλείοντας την Ελλάδα.

Ο κ. Φάυμαν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει απαίτηση από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ή περισσότερους ανθρώπους. Η Ελλάδα δέχθηκε πέρσι 11.000 αιτηθέντες άσυλο και εμείς 90.000. Έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, δεδομένου ότι δεν είναι η Αυστρία, αλλά η Ελλάδα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα έπρεπε από εκεί να γίνεται η κατανομή».

Ο αυστριακός καγκελάριος μάλιστα περιέγραψε την συνομιλία του με τον Αλέξη Τσιπρα λέγοντας ότι του εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στην ανάγκη περιορισμού της λιτότητας αλλά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα hot spots στην Ελλάδα να είναι Γραφεία Ταξιδιών: «Δεν αρκεί να λαμβάνονται στα hot spots τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων και εν συνεχεία να μεταφέρονται οι τελευταίοι από τα νησιά στην ενδοχώρα, απ' όπου καταφθάνουν σε εμάς. Από τα hot spots οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους ή να κατανέμονται στην Ευρώπη…».
Αποκαλύπτοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ.Φάυμαν αποκάλυψε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύεται 14 χρόνια μια συμφωνία επανεισδοχής με το Μαρόκο, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη το νομικό πλαίσιο για να μπορέσει η Πορτογαλία να υποδεχθεί 3.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα, κάτι που είχε προσφερθεί να πράξει η κυβέρνηση της χώρας με επιστολή που είχε στείλει στον Αλ. Τσίπρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Τσεντιλόνι με ανάρτησή του στο Facebook στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας αποδοκιμάζοντας τις μονομερείς ενέργειες και πρωτοβουλίες, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «τσακωμούς στην πολυκατοικία, όπου τελικά όλα τα ρίχνουν στον… θυρωρό».

Από την άλλη πλευρά ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχουσλαβ Σομποτκα μετά την συνάντησή του με τον Τσέχο πρόεδρο Μιλος Ζεμαν, απέρριψε την διασύνδεση της στάσης των χωρών-μελών στο προσφυγικό και την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, με τα κοινοτικά κονδύλια, όπως είχε υποστηρίξει ο αυστριακός υπουργός άμυνας Πήτερ Ντοσκοζιλ. Ο Τσέχος πρωθυπουργός μάλιστα, δήλωσε ότι επιμένει στην θέση του και η Τσεχία... βοηθά ήδη τους πρόσφυγες, αλλά εκείνους που βρίσκονται στα στρατόπεδα της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.