Με αιχμές για τους «8» η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Με αιχμές για τους «8» η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Στο θέμα των «8» Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με τον Νίκο Κοτζιά στη Σμύρνη. 

«Εμείς βλέπουμε τη συνεργασία και το διάλογο ως λύση και δεν θα επιτρέπαμε σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της τελετής επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη, πραγματοποιήθηκε τελικά σε «ειδικές» συνθήκες.

Συγκεκριμένα, επί ένα δεκάλεπτο τουρκικά F-16 πραγματοποιούσαν βυθίσεις πάνω από το ελληνικό προξενείο με αποτέλεσμα η συζήτηση εντός της αίθουσας να καθίσταται από δύσκολη έως αδύνατη λόγω του εκκωφαντικού θορύβου.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το αν επρόκειτο για προγραμματισμένες πτήσεις, απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν πρόβες για προγραμματισμένη επίδειξη. 

Ο Νίκος Κοτζιάς ότι ο Θεός και ο Αλλάχ έδωσε στις δύο χώρες την ευκαιρία αλλά και τη δυσκολία, ορισμένες φορές, να είναι γείτονες. Τόνισε, επίσης,  ότι η Ελλάδα στήριξε την Τουρκία στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα.

«Στις γλώσσες μας υπάρχουν 5.000 λέξεις. Αυτέ φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση», συμπλήρωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.