Μ. Τσαβούσογλου: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Μ. Τσαβούσογλου: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για δικαιώματα της Άγκυρας στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα προειδοποίησε την Κύπρο ότι τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Fatih και DeepSea Metro θα κινηθούν στα νότια του νησιού.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και ότι υπάρχει λύση για να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή.

Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να μην θέλει να μοιραστεί κάποια πράγματα με τους Τουρκοκυπρίους, μεταξύ των οποίων και η οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι τα πλωτά γεωτρύπανα Fatih και το DeepSea Metro-1 θα κατευθυνθούν σε περιοχές του νησιού και πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για την αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων. 

«Στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τ/Κ. Τώρα το γεωτρύπανό μας ο 'Πορθητής' πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το sigmalive.com.