M. Akinci: Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει σενάριο φαντασίας

M. Akinci: Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει σενάριο φαντασίας

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας δίνοντας την εντύπωση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci σε συνέντευξη του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου.

Ο M. Akinci είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να δεχτεί την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας πως πρέπει να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει ο ελληνοκύπριος ηγέτης να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να στείλει καθαρό μήνυμα ότι δεν υιοθετεί την απόφαση της Βουλής και δεύτερο να ακυρώσει την απόφαση αυτή. «Ενόσω δεν υπάρχει αυτή η δήλωση θέλησης δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό το βήμα γίνει κι εμείς θα αξιολογήσουμε αυτή τη νέα κατάσταση ξανά», ανέφερε ο M. Akinci.

«Η ιδέα της ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας. Εξαιτίας της σε αυτά τα χώματα έκλεισαν πολλά σπίτια, χύθηκε πολύ αίμα. Αυτή η ιδέα της ένωσης ήταν αιτία για πολύ πόνο. Ως απάντηση στον εμβολιασμό με αυτό της νέας γενιάς των ελληνοκυπριακή, στα νέα μυαλά μετά από 67 χρόνια δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο ασφαλώς από την αντίδραση. Εμείς αυτό κάναμε. Εκφράσαμε αυτή την αντίδρασή μας, εκφράσαμε ότι αυτό είναι λάθος», ανέφερε.

Ο Mustafa Akinci είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μόχθησε για να οικοδομήσει την κουλτούρα ειρήνης και δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που να οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα η πλευρά που ήθελε λύση. Εμείς αξιολογούμε ότι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτές τις συνθήκες. Βλέπουμε ότι αυτό το στηρίζει και η διεθνής κοινότητα, και τα ΗΕ και η ΕΕ», είπε ο ίδιος.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «ακόμα δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο να αποδεχτούν με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των τουρκοκυπριακή. Εάν συνεχίσουν να δυσκολεύονται με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι πιο καθησυχαστική. Πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο και στη δική της κοινότητα. Και η ίδια να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες. Όλο το ζήτημα περνάει μέσα από την επανάσταση της νοοτροπίας. Και για να γίνει αυτό αυτή είναι η ώρα», κατέληξε.

Φωτογραφία: SOOC