Υποστηρικτικός στο τουρκικό αίτημα για F-16 o Μπάιντεν - Η συζήτηση γίνεται εδώ και καιρό
Λευκός Οίκος

Υποστηρικτικός στο τουρκικό αίτημα για F-16 o Μπάιντεν - Η συζήτηση γίνεται εδώ και καιρό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υπάρξει υποστηρικτικός στο αίτημα της Τουρκίας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

"Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με το F-16. Αυτή η συζήτηση για το F-16 και την Τουρκία γίνεται εδώ και αρκετό καιρό", δήλωσε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ σε συνέντευξη Τύπου. "Μιλήσαμε για αυτό πριν από αρκετούς μήνες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα νέο. Ο πρόεδρος είχε στηρίξει αυτή την προσπάθεια", πρόσθεσε.

Τα σχόλιά της, όπως επισημαίνει το πρακτορείο,  ήταν απάντηση σε ερώτηση που τής τέθηκε για τιις επικρίσεις μιας ομάδας Δημοκρατικών βουλευτών που αντιτάχθηκαν στις δηλώσεις Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Anadolu αναφέρεται επίσης και  στην πρόσφατη επίσκεψη του  Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, Λίντσεΐ Γκράχαμ, στην Τουρκία ο οποίος, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στις 2 Ιουλίου. Σύμφωνα με δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις αποστολές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και η πρόοδος στο θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δύο χωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε ένα tweet μετά τη συνάντηση, ο Graham ανέφερε ότι «ενώ είχαμε κάποιες προβληματικές σχέσεις κατά καιρούς, είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία και οι ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία». 

Πάντως, 10 Αμερικανοί βουλευτές, τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατέθεσαν στο Κογκρέσο τροπολογία με την οποία επιχειρούν να βάλουν μπλόκο στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. 

Η διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), που κατατέθηκε από βουλευτές και των δυο κομμάτων με πρωτοβουλία του Κρις Παπας, ουσιαστικά απαγορεύει στον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που, τον τελευταίο χρόνο, έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, φωτογραφίζονται ξεκάθαρα η Τουρκία, τα F-16 και οι παραβιάσεις εναντίον της χώρα μας.