Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Μόνη διέξοδος το Διεθνές Δίκαιο

Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Μόνη διέξοδος το Διεθνές Δίκαιο

«Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg τονίζοντας ότι «υπάρχει μόνο μία διέξοδος επίλυσης των διαφορών και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Είχαμε πολλή ένταση με την Τουρκία πέρσι, φέτος ήταν καλύτερη η κατάσταση» για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «έχουμε περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία, πολύ δύσκολα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο»

«Είχαμε ανάλογα θέματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο με τις οποίες και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό» και σημείωσε. «Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί μία κατάσταση ανάλογη με ό,τι συνέβη το 2015, ήτοι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Έχω δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και το κάνουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε τέλος ότι «ταυτόχρονα στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και το κάνουμε με επιτυχία»