Κυρ. Μητσοτάκης: Φάρος σταθερότητας το σχήμα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Κυρ. Μητσοτάκης: Φάρος σταθερότητας το σχήμα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

«Φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ταύτιση στις τρεις χώρες όσον αφορά στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας.

«Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως όσα κάνει η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις: «ενισχύει την άμυνά της και υπογράφει συμφωνίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, όπως και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών της»..

«Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο. Συμφωνίες που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη γνωστή μας UNCLOS και που ήταν προϊόν μακροχρόνιων αλλά καλόπιστων και ειλικρινών διαπραγματεύσεων. Με τις υποδειγματικές αυτές συμφωνίες δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας, μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, από την πολιτική κανονιοφόρων, των απειλών πολέμου, πρακτικές που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα».

Γι’ αυτό, συνέχισε, και «η δική μας απάντηση, η απάντηση και των τριών χωρών μας, όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη, είναι και πάλι σαφής: μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και πρώτη αναγκαία κίνηση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τις οποίες εξάλλου προωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου απλώνονται σε πολλούς κλάδους λέγοντας πως ο «φάρος σταθερότητας» αναδεικνύεται σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία». 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα». «Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου με ευρύτερη σημασία», δήλωσε.

«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι εξελίξεις στη Λιβύη επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο είναι βήματα προς την ομαλότητα όπως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος στηρίζουμε έμπρακτα τη μετάβαση της Λιβύης στην ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η διπλωματική μας συνδρομή θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνάντηση της Τρίπολης, όσο και το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως οι τρεις χώρες συντονίζονται πάνω σε αυτό το θέμα: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί η αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου. Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος, με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι».