Κυπριακό: Ραντεβού για Τριμερή στη Νέα Υόρκη, με ανοιχτό το χάσμα σε Εδαφικό και Εγγυήσεις

Κυπριακό: Ραντεβού για Τριμερή στη Νέα Υόρκη, με ανοιχτό το χάσμα σε Εδαφικό και Εγγυήσεις

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης (αριστερά), μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Mustafa Ak?nc? (δεξιά) και τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Espen Barth Eide. Οι τρεις τους θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου για τη συνέχιση των ομιλιών με στόχο να επιτευχθεί συνολική λύση εντός του 2016.

Ανοιχτά «γραμμάτια» για τη Νέα Υόρκη στρώνοντας το έδαφος για να περάσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό σε νέα τελική φάση, παρά την αναγνωριζόμενη απ'' όλους έλλειψη προόδου σε κρίσιμα κεφάλαια, αφήνει η Κοινή Δήλωση προς τον Τύπο των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, που εκδόθηκε χθες μετά την τελευταία συνάντηση τους πριν βρεθούν και πάλι σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Το σύντομο κείμενο το οποίο διάβασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, αν και απέφυγε να εστιάσει σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και σε ονομαστική αναφορά σε συγκλίσεις, ανοίγει μια σειρά ζητήματα και πάντως ανακοίνωσε την πραγματοποίηση Τριμερούς συνάντησης με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Άλοθι»

Ο κ. Eide, παρά το χαμηλό προφίλ που επιχειρεί να προβάλλει, επιδίωκε με την Κοινή Ανακοίνωση να έχει το διπλωματικό και πολιτικό «άλλοθι» ώστε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη εκτός της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mustafa Ak?nc?, και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, να επιχειρήσει και συναντήσεις με την τουρκική πλευρά, την ελληνική και με διεθνείς παράγοντες (με το πρόσχημα της εξασφάλισης οικονομικής στήριξης για την λύση) σε μια προσπάθεια πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει μην έχοντας κατοχυρώσει οτιδήποτε στα κρίσιμα για την ίδια Κεφάλαια, όπως η Ασφάλεια και το Εδαφικό.

Πάντως, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές δεν επέτρεψε στον κ. Eide να αποσπάσει ένα πιο δεσμευτικό κείμενο όπως θα επιθυμούσε, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα η συγκυρία δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς του, καθώς η θητεία του Ban Ki-moon ολοκληρώνεται, ενώ οι αμερικανικές εκλογές ουσιαστικά αναστέλλουν την όποια ενεργό εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διαδικασία. Και αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τον κ. Eide να βιάζεται…

Η Κοινή Δήλωση ασπάζεται το άτυπο χρονοδιάγραμμα, καθώς οι δυο ηγέτες επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους να κάνουν κάθε τι δυνατόν για να φθάσουν σε συνολική λύση όπως περιγράφεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, εντός του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, που συντάχθηκε υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα για επανάληψη των συνομιλιών, εκτός όλων των προβληματικών αναφορών που περιείχε, συμφωνήθηκε μόνο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία πάγωσε τις έρευνες στην ΑΟΖ της προκειμένου να αποσύρει η Τουρκία το Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σημαντική πρόοδος

Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται ότι όλα τα Κεφάλαια συζητιούνται σε αλληλοσύνδεση και υπογραμμίζεται ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα των Κεφαλαίων της Διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, της Οικονομίας, των θεμάτων Ε.Ε. και των Περιουσιών. Όμως κάποιες σημαντικές διαφορές παραμένουν...

Για τα δυο σημαντικά για τους Ελληνοκυπρίους Κεφάλαια, την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, καθώς και το Εδαφικό, η Κοινή Δήλωση αναφέρει ότι οι δυο ηγέτες «αντάλλαξαν ιδέες και θέσεις σε brainstorming, οπού, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις που παρουσιάσθηκαν απέχουν, υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα να τις επιλύσουν με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο».

Με επίγνωση των προκλήσεων που απομένουν οι δυο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να πετύχουν συνολική λύση εντός του 2016.

Για τον λόγο αυτό θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με τον γ.γ. του ΟΗΕ θα ανταλλάξουν απόψεις και θα τον ενημερώσουν και «θα ζητήσουν να εντατικοποιήσει τη δική του προσωπική εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ στα Κατεχόμενα ο M. Ak?nc? κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να ξεπεράσουν την «Ανανοφοβία» τους και ζήτησε να υπάρξει λύση μέχρι τις αρχές του 2017, καθώς μετά τον Μάρτιο, όπως είπε, θα «μπούμε σε επικίνδυνα μονοπάτια», καθώς οι Ελληνοκύπριοι θα προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου… Μια δήλωση που δείχνει να υιοθετεί τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η Τουρκία.