Κυβέρνηση πΓΔΜ: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ζάεφ

Κυβέρνηση πΓΔΜ: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ζάεφ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ, περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία, προχώρησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «παρερμηνεύθηκαν» και δηλώνοντας αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει τo IBNA (Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι ανέφερε τα εξής: 

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία.

Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι με το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών δεσμευόμαστε να μην παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.

Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύθηκαν».