Κόλπα της τελευταίας στιγμής από τον Ζάεφ, με παραπομπή σε «Μακεδονική Ταυτότητα»

Κόλπα της τελευταίας στιγμής από τον Ζάεφ, με παραπομπή σε «Μακεδονική Ταυτότητα»

Μια σειρά προβληματικών για την Ελλάδα αλλαγών στις συνταγματικές τροποποιήσεις ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους Αλβανούς της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει ο Ζ. Ζάεφ ενόψει την σημερινής τελικής συνεδρίασης της Βουλής που θα εγκρίνει τις τροποποιήσεις του Συντάγματος πριν η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της πΓΔΜ ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει τρεις αλλαγές ,που για να ικανοποιήσουν το αίτημα των Αλβανών για την διακριτή διαφοροποίηση της αλβανικής οντότητας, τελικά καταλήγουν στην προβολή και κατοχύρωση της διαφορετικής «μακεδονικής ταυτότητας» που δεν αφορά ούτε ταυτίζεται με την ιδιότητα του πολίτη/εθνικότητα της γειτονικής χώρας. Και οι κινήσεις αυτές συνδέονται βεβαίως με την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονική» που προστίθεται στο «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» ως αναφορά στην εθνικότητα, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και της σχετικής συνταγματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ζάεφ η πρώτη αλλαγή θα αφορά το Προοίμιο του Συντάγματος όπου η αναφορά σε «πολίτες της Μακεδονίας, του Μακεδονικού λαού, καθώς και πολίτες που κατοικούν εντός των συνόρων της και αποτελούν μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού κλπ» θα αλλάξει καθώς θεωρήθηκε ότι υποβαθμίζει τους Αλβανούς εμφανίζοντας τους ως «προσωρινούς» κατοίκους της χώρας.

Η νέα διατύπωση η οποία φέρεται ότι έχει συμφωνηθεί αναφέρεται σε «πολίτες της Μακεδονίας, τον λαό της Μακεδονίας και μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού…». Με τον διαχωρισμό αυτό είναι προφανής η προσπάθεια προβολής «μακεδονικής εθνότητας» ως μέρους του «μακεδονικού λαού» των πολιτών δηλαδή της χώρας που διακρίνονται από την αλβανική εθνοτική ομάδα, την τουρκική κλπ.

Η άλλη επίμαχη αλλαγή που φέρεται να έχει συμφωνήσει ο κ. Ζάεφ αφορά την τροπολογία 36 του άρθρου 49 για την Διασπορά. Η νέα αναφορά θα είναι για «…Διασπορά του μακεδονικού λαού και των άλλων ομάδων -κοινοτήτων που ζουν στην χώρα...».

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα ανατρέποντας το επιχείρημα το οποίο επιστρατεύει η κυβέρνηση για να πείσει τους «πρόθυμους» που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών ,δήλωσε ότι η διευκρινιστική αναφορά στον Συνταγματικό νόμο ότι η αναφορά σε εθνικότητα «Μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» δεν προδικάζει την εθνότητα, επιδιώκει να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Αλβανικού στοιχείου, ότι η παντελής έλλειψη αναφοράς αλβανικής ταυτότητας, στην «εθνικότητα» ήταν κίνηση που τους αφομοίωνε στο «μακεδονικό» στοιχείο. Αυτή η δήλωση όμως ακριβώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επικριτών της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αποκαλύπτει ότι η διευκρινιστική επεξήγηση στην τροπολογία χρειάσθηκε όχι για να δηλωθεί προς την Ελλάδα ότι η αναφορά δεν παραπέμπει σε «μακεδονική εθνότητα» αλλά για να πείσει τους Αλβανούς ότι δεν επιδιώκεται η αφομοίωση της δικής τους ταυτότητας από την «Μακεδονική»...

Οι αλλαγές αυτές της τελευταίας στιγμής δείχνουν μάλλον κακοπιστία από την σκοπιανή πλευρά, καθώς ο κ. Ζάεφ γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας και ότι μια αναζωπύρωση της συζήτησης για «μακεδονική εθνότητα» μέσα από τις τροπολογίες του Συντάγματος, θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Ελλάδα.

Η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη σκοπιανή Βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία (που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 η 80 ψήφων) που πιθανόν να γίνει μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας σε ότι αφορά την άλλη πλευρά και έτσι αμέσως μετά με την σχετική γνωστοποίηση από την γειτονική χώρα, θα πρέπει βάσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα να εισάγει στο Κοινοβούλιο και να «κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την Συμφωνία»...

Ν.Μ.