Κλιμάκωση με τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις για το Barbaros;

Κλιμάκωση με τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις για το Barbaros;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Με την ελληνική κοινή γνώμη να έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη σύγκρουση Καμμένου - Κοτζιά και στην αναγκαστική παραίτηση του τελευταίου, με την ταυτόχρονη ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διέφυγε της προσοχής των περισσοτέρων μας η σοβαρότητα της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης.

Όπως ανέφερε την Τρίτη το liberal.gr, η Τουρκία με την NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύει μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει το Οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Πρόκειται για μία σοβαρότατη ενέργεια αμφισβήτησης καθόσον στην περιοχή που η Άγκυρα στέλνει το Barbaros συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Να επισημανθεί ότι η Τουρκία είτε κεμαλική είτε νέο-οθωμανική - «ερντογανική» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια, με μηδενική επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Επιπροσθέτως, θεωρώ σκόπιμο ότι αγνόησε παντελώς και τις πρόσφατες αμερικανικές παραινέσεις για αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Φαίνεται όμως ότι οι Τούρκοι διαλύοντας τις όποιες ευφραντικές ψευδαισθήσεις περί αλλαγής στάσεως στις Ε/Τ σχέσεις, όπως προσπαθούσε «φιλότιμα» να μας πείσει ο απελθών ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς, το πάνε ακόμα παραπέρα σε μία προσπάθεια άσκησης «ψυχολογικών επιχειρήσεων» και υπονοούν πιθανότητα θερμής εμπλοκής.

Όπως δήλωσε στο Liberal, ο ταξίαρχος ε.α. και γεωστρατηγικός αναλυτής, κ. Χρήστος Μηνάγιας η Άγκυρα σήμερα απήντησε έμμεσα στα διθυραμβικά δημοσιεύματα μέρος των ελληνικών ΜΜΕ για αποστολή Φρεγάτας και Υποβρυχίου στην περιοχή που έχουν παρανόμως δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες. Και αναντίρρητα ορθώς πράξαμε! Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak (ελεγχόμενη από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου) δημοσίευσε πριν από λίγες ώρες άρθρο στο οποίο αναγράφονται αυτολεξεί τα παρακάτω: «Η Ελλάδα έδωσε αποστολή στη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς να παρακολουθεί το πλοίο σεισμολογικών ερευνών Barbaros. H Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει διότι εκλαμβάνει την εν λόγω εξόρμηση (ακριβής μετάφραση) της Ελλάδος ως μια ανοικτή αιτία πολέμου(!). Το Barbaros συνοδεύεται από τουρκικά πλοία, πυραυλακάτους και υποβρύχια. Επίσης μια ελληνική ιστοσελίδα παρουσίασε φωτογραφίες από ραντάρ στις οποίες φαίνεται το πλοίο Barbaros δυτικά της Κύπρου»

Δεν μπορεί να γνωρίζουμε ποιες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αν αυτή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία πιθανή σοβαρή κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου σε κρίσιμα υπουργεία αλλά και στην… «συνπρωθυπουργία»! Και για τον λόγο αυτό ευλόγως ανησυχούμε.