Κίνδυνος νέας κλιμάκωσης στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Κίνδυνος νέας κλιμάκωσης στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Επικίνδυνη κλιμάκωση απειλείται στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς η Μόσχα προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η άρνηση της τουρκικής αεροπορίας να σεβασθεί το Μνημόνιο ασφάλειας πτήσεων, το οποίο έχει υπογράψει η Ρωσία με τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Συμμαχίας που δρα εναντίον του Daesh στην Συρία.

Συγχρόνως το Κρεμλίνο, απαντώντας στις εκκλήσεις του Ερντογάν για συνάντησή του με τον Πούτιν, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις πληροφορίες περί πρόθεσης της Σαουδικής Αραβίας να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Συρία σε συνεννόηση με την Τουρκία.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι όλα τα συστήματα αεράμυνας τα οποία έχει αναπτύξει στην Συρία θα απαντήσουν σε κάθε πιθανή απειλή εναντίον των ρωσικών μαχητικών ή άλλων πολεμικών επιχειρήσεων, παραπέμποντας φυσικά στους S-400 που έχουν αναπτυχθεί στο συριακό έδαφος. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα κατάλληλα μέσα για να εγγυηθεί, εάν χρειασθεί, την ασφάλεια των πτήσεων».

Οι S-400 είναι σχεδιασμένοι ώστε, με τους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πύραυλους τους, να ανακόπτουν εναερίους στόχους, αεροσκάφη, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους Κρουζ σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων. Αλλά και η αρμάδα του ρωσικού ναυτικού που πλέει ανοικτά των ακτών της Συρίας έχει επικεφαλής τώρα το καταδρομικό Vice Admiral Kulakov, που είναι επίσης εξοπλισμένο με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Fort.

Ο Ρώσος αξιωματούχος μάλιστα κατήγγειλε ότι η Τουρκία αρνείται να χρησιμοποιήσει την «κόκκινη γραμμή» που είχε συμφωνηθεί βάσει του Μνημονίου που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ για την αποφυγή εντάσεων και θερμών επεισοδίων.

Η Τουρκία, που κατηγόρησε και πάλι την Ρωσία ότι αεροσκάφος της Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, κάτι που απέρριψε η Μόσχα, επιχειρεί εκβιαστικά να προκαλέσει συνθήκες κρίσης με την Ρωσία (εκ του ασφαλούς όμως και με τις «πλάτες» του ΝΑΤΟ) προκειμένου να αποφύγει μια οδυνηρή για την ίδια νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, με την κατάληψη του Χαλεπιού που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορά της και αποτελούσε τον βασικό σταθμό μεταφοράς εξοπλισμού στους αντάρτες και στις μετριοπαθείς ισλαμικές ομάδες που στήριζε στην Συρία.