Κίνα:  Εποικοδομητικές οι συνομιλίες  Β. Obama - Xi Jinping στην Ουάσιγκτον

Κίνα: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες Β. Obama - Xi Jinping στην Ουάσιγκτον

Η Κίνα είπε χθες ότι οι συνομιλίες των προέδρων Xi Jinping της Κίνας και Barack Obama των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν "εποικοδομητικές", παρόλο που οι δύο πλευρές ενέμειναν στις μεγάλες διαφορές τους για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και τα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σε μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, στην Ουάσιγκτον, ο Xi και ο Obama συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για να εγγυηθούν την πυρηνική ασφάλεια παγκοσμίως και να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια του διαδικτύου. Συμφώνησαν επίσης να συνεχίζουν να συνεργάζονται προς μια διμερή συμφωνία επενδύσεων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Zheng Zeguang σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ο Zheng όμως κατέστησε σαφές πως η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για την αμφισβητούμενη Νότια Θάλασσα της Κίνας, όπου οι ευρύτατες απαιτήσεις της Κίνας έχουν εκνευρίσει τους γείτονές της, και για τα σχέδια άμυνας των ΗΠΑ που ακολουθούν τις πρόσβατες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Ο Xi είπε στον Obama ότι ελπίζει πως η Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει "πιστά" τη δέσμευσή της να μην πάρει θέση σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας και αντί αυτού να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια, είπε ο Zheng: "Η ελπίδα είναι ότι όλες οι μεριές θα δουν και θα χειριστούν ορθά τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση... ιδιαίτερα οι χώρες έξω από την περιοχή αυτή".

Μιλώντας νωρίτερα μετά το πέρας μιας συνάντησης με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, ο Obama είπε ότι και οι τρεις χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την Ασία και τον Ειρηνικό που βασίζεται σε "μια τάξη βάσει κανονισμών σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, δρουν σύμφωνα με πρακτικές και αξίες που όλοι μοιραζόμαστε", το οποίο θεωρήθηκε έμμεση κριτική της επιθετικής εδαφικής πολιτικής της Κίνας στην Ανατολική Ασία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι το Πεκίνο θα κηρύξει στην περιοχή μια αναγνωριστική ζώνη εναέριας άμυνας (ADIZ), όπως έπραξε στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας το 2013.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Robert Work είπε πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν μια αποκλειστική ζώνη στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και ότι θα θεωρήσουν μια τέτοια κίνηση ως "αποσταθεροποιητική".

Ο Zheng είπε ότι ο Xi ανέφερε στον Obama ότι η Κίνα ήταν "διαμετρικά αντίθετη" με τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν το αμυντικό πυραυλικό σύστημα THAAD (Τερματική Περιοχή Άμυνας Μεγάλου Υψομέτρου) στη Νότια Κορέα, μετά από την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο και την εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα τον Φεβρουάριο. "Αυτή η εγκατάσταση θα υπονομεύσει τα αμυντικά συμφέροντα της Κίνας και θα επηρεάσει την στρατηγική ισορροπία της περιοχής αυτής", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ