Καταλογίζει ξανά στην Ελλάδα «προβοκάτσιες και προκλητικές ενέργειες»
Μ. Τσαβούσογλου

Καταλογίζει ξανά στην Ελλάδα «προβοκάτσιες και προκλητικές ενέργειες»

Το αφήγημα της Άγκυρας «περί ελληνικών προκλήσεων» επαναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας δήλωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποφύγει νέα κλιμάκωση»,  κατηγορώντας παράλληλα τη χώρα μας για «προβοκατόρικες και προκλητικές ενέργειες». Αιχμές και κατά του Νίκου Δένδια για τις δηλώσεις του.

Όπως αναφέρει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες που φθείρουν το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των νησιών» και «πρέπει να τερματίσει τις προβοκάτσιες, τις προκλήσεις και τις προκλητικές ενέργειες».

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο bloomberght, ο  υπουργός ισχυρίστηκε ακόμα πως γνωρίζει ότι «τα κάνουν αυτά για να ικανοποιήσουν τον λαό τους, διότι έχουν την πίεση της κοινής γνώμης, σε σχέση και με την αντίστοιχη πίεση που δεχόμαστε εμείς» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν έχει κάποιο όφελος και αυτό που επιθυμούμε είναι τον διάλογο που ξεκινήσαμε, να τον μετατρέψουμε σε ξεκάθαρα βήματα». 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει και τις συμφωνίες για μορατόριουμ στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «για το καλοκαίρι έχουμε μια συμφωνία κυρίων για να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλά βλέπουμε πως η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση», καθώς και ότι «υπάρχει συμφωνία για να μην γίνονται ασκήσεις στις εθνικές γιορτές και η Ελλάδα παραβίασε και αυτή τη συμφωνία»

Εν συνεχεία επιτέθηκε κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «Πάμε, κάνουμε συνέντευξη τύπου και όλα καλά, αλλά μετά ο φίλος μου Νίκος Δένδιας συνεχίζει και λέει διάφορα από πίσω μου. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε...»

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah αναφέρει ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε την παραπάνω αναφορές με αφορμή το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δυο χώρες λόγω των δικαιωμάτων γεώτρησης και των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και πως ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στο φόρουμ λόγω της συμμετοχής της, όπως την αποκάλεσε «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Στο σημείο αυτό η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχαν αρχικά προγραμματίσει να παρευρεθούν, αλλά ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ της Αττάλειας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Ερσίν Τατάρ υπό τον τίτλο «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ο Μ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την Daily Sabah, υποστήριξε ότι πριν από το φόρουμ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάλεσε τις χώρες να μην συμμετάσχουν στο φόρουμ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «τα περισσότερα από τα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια ατζέντα βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου», και τόνισε ότι υπάρχει χώρος «για όλες τις φωνές και όλες τις ιδέες στην περιοχή», σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι στα χέρια μας να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα φιλίας» και για αυτό «χρειαζόμαστε καινοτόμο διπλωματία και νέες προσεγγίσεις».

Στο φόρουμ συμμετείχαν 11 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 45 υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και παρατηρητές Οργανώσεων από 50 χώρες.