«Καρτέρι» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έστησαν τα τουρκικά μαχητικά στην Ρω

«Καρτέρι» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έστησαν τα τουρκικά μαχητικά στην Ρω

Μήνυμα αμφισβήτησης της Ρω έστειλε σήμερα η Άγκυρα αποστέλλοντας δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πάνω από το νησί, την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης επισκεπτόταν τους άνδρες που στελεχώνουν το στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του ναυάρχου Αποστολάκη στη Ρω δεν ανακοινώθηκε επισήμως, φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν ανοιχτά τα «μάτια» και τα... αυτιά τους και μόλις αντελήφθησαν ότι ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώνεται στο νησί, έδωσαν εντολή σε ένα ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάξει πάνω από τη Ρω. Με τον τρόπο αυτό η τουρκική πλευρά διακινεί την αναθεωρητική άποψή της ότι το νησί είναι... αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Το ελικόπτερο τύπου NH-90 που μετέφερε το αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη προσγειώθηκε στη Ρω το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Λίγο αργότερα δύο τουρκικά F-16 εισέβαλαν χωρίς να έχουν υποβάλλι σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών, στη συνέχεια παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και έκαναν υπέρπτηση πάνω από τη Ρω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14:28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της ν. Ρόδου και στις 14:44 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Ρω, στα 27.500 πόδια.
Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:45 ανατολικά ν. Ρόδου.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Η Ρω βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές.

Με την σημερινή τους υπέρπτηση, οι Τούρκοι έκαναν κουρελόχαρτο για ακόμη μια φορά το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ και όλες τις διμερείς συμφωνίες που προβλέπουν αποχή από επιθετικές ενέργειες ή αεροπορικές ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.

 

Διαβάστε ακόμη:

- Ανενόχλητη συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία