Καναδάς: Έφθασε στον Τορόντο η νεαρή Ράχαφ Μοχάμεντ αλ-Κούνου

Καναδάς: Έφθασε στον Τορόντο η νεαρή Ράχαφ Μοχάμεντ αλ-Κούνου

Η νεαρή Ράχαφ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν από την Σαουδική Αραβία που διέφυγε από την οικογένειά της και σήμανε συναγερμό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως υποψήφια προς απέλασιν μετά την σύλληψή της στην Ταϊλάνδη, έφθασε σήμερα στο αεροδρόμιο του Τορόντο, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.

«Έκανε ένα πολύ μακρύ ταξίδι είναι εξαντλημένη και προτιμά να μην απαντήσει σε ερωτήσεις προς το παρόν », εξήγησε στους δημοσιογράφους η καναδή υπουργός Εξωτερικών.

Η 18χρονη από την Σαουδική Αραβία η οποία δήλωσε ότι έχει υποστεί φυσική και ψυχική βία από την οικογένειά της έλαβε άσυλο από τη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Δεν αμφιβάλλω ότι σύντομα θα την φροντίσουν οι καναδικές αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα κάνουν τα αναγκαία για να επαναλάβει τις σπουδές της, οι οποίες διακόπηκαν υπό την πίεσιν της οικογένειάς της», δήλωσε ο γάλλος δικηγόρος της Φρανσουά Ζιμερέ.

Μετά την διεθνή κινητοποίηση που προκάλεσε η υπόθεσή της Ράχαφ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν, ετέθη υπό την προστασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη και αίτηση για άσυλο διαβιβάσθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προς πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστραλία.

Χθες το απόγευμα, ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τελικά ότι ο Καναδάς αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στην νεαρή γυναίκα.

«Τής χορηγήσαμε άσυλο. Είμαστε ευτυχείς γι΄αυτό, διότι ο Καναδάς είναι μία χώρα που εκτιμά πόσο είναι σημαντική η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ατόμου και των γυναικών στον κόσμο. Και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι αποδεχθήκαμε την αίτηση του ΟΗΕ», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό λίγη ώρα αφού οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν την αναχώρηση της νεαρής για τον Καναδά.

Η απόφαση του Καναδά απειλεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ και την Οτάβα. Η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την απέλαση του πρεσβευτή του Καναδά, την ανάκληση του Σαουδάραβα πρεσβευτή και το πάγωμα κάθε νέας εμπορικής συμφωνίας ή επένδυσης στον Καναδά μετά την καταγγελία από την Οτάβα της σύλληψης σαουδαράβων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά του και της Σάμαρ Μπαντάουι, αδελφής του φυλακισμένου μπλόγκερ Ράεφ Μπαντάουι, η σύζυγος και τα παιδιά του οποίου έχουν καταφύγει στον Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου