Και τώρα τι; Αντέχει η Αθήνα δυο «βέτο» σε Σκόπια και Τίρανα στην Ε.Ε.;

Και τώρα τι; Αντέχει η Αθήνα δυο «βέτο» σε Σκόπια και Τίρανα στην Ε.Ε.;

Του Νίκου Μελέτη

Μπροστά σε δύσκολες επιλογές φέρνει την ελληνική κυβέρνηση, η θετική πρόταση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την πΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην λήψη αυτής της απόφασης εάν δεν προηγηθεί η λύση των προβλημάτων στις σχέσεις με τις δυο χώρες.

Το χρονοδιάγραμμα ήταν γνωστό και λειτούργησε μάλλον αρνητικά στην διαπραγμάτευση, καθώς και τα Σκόπια και τα Τίρανα, επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν την θετική αυτή πρόταση την οποία θα προβάλουν στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Ελλάδα.

Όμως η σύσταση της Κομισιόν είναι ένα βήμα για τις δυο χώρες η απόφαση όμως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πολιτική και λαμβάνεται σε επίπεδο των 28, θέμα που αναμένεται να τεθεί στην ειδική Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δ. Βαλκανίων στην Σόφια στις 17 Μαΐου αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι νωρίς την Άνοιξη θα είχε υπάρξει ουσιαστική πρόοδος αν όχι ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία. Καθώς αυτό πλέον δεν είναι εφικτό ,στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ ευελπιστούν ότι η θετική σύσταση της Κομισιόν και η άμεση πλέον προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα λειτουργήσει ως κίνητρο για Τίρανα και Σκόπια ώστε να δείξουν συμβιβαστική διάθεση και να ολοκληρωθούν Έτσι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών διαφορών.

Αυτό είναι κάτι που φυσικά είναι αμφίβολο, όσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι θετική για τις δυο χώρες, όσο καλλιεργείται και στην Ε.Ε. από κορυφαίους παράγοντες όπως ο Ζ.Κ.Γιουνκερ το κλίμα ,ότι η ανακοπή της ευρωατλαντικής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να τις οδηγήσει και πάλι στην περιπέτεια των πολεμικών αντιπαραθέσεων, και συγχρόνως αναδεικνύεται διαρκώς ο κίνδυνος να πέσουν τα Δυτικά Βαλκάνια στην «αγκαλιά» της Ρωσίας ή τής Κίνας.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα μπρα ντε φερ με την Αθήνα καθώς οι δυο γειτονικές χώρες ενθαρρυμένες από την Κομισιόν και τα θετικά σχόλια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πιθανότατα θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης ,που έχοντας ανοικτό το μέτωπο για έξοδο από το Μνημόνιο, θα υποχρεωθεί να διαχειρισθεί και το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και πΓΔΜ, χωρίς να έχει υπάρξει επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Πάντως και πάλι οι Εκθέσεις της Κομισιόν είναι προβληματικές σε ότι αφορά τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα σχετικά με τις δυο χώρες και αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες που δεν είχαν φροντίσει ώστε να ενταχθεί στο λεκτικό της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της πΓΔΜ και της Αλβανίας, ρητά και με συγκεκριμένες αναφορές οι εκκρεμότητες με την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την πΓΔΜ, είναι προφανές ότι δεν βοηθά διαπραγματευτικά την Αθήνα η «θετική» εικόνα που αποτυπώνει στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις.

«Το θέμα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί επειγόντως. Οι συνομιλίες για το όνομα έχουν εντατικοποιηθεί..

Εποικοδομητικές συνομιλίες σε επίπεδο Πρωθυπουργών και ΥΠΕΞ συνέβαλλαν θετικά στην διαδικασία εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Κοινή Δήλωση των δυο πρωθυπουργών τον Ιανουάριο 2018 που αφορούσαν την μετονομασία του Αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητοδρόμου και την προώθηση ορισμένων καθυστερημένων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών ήταν θετικά μηνύματα ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» αναφέρει η Έκθεση για την πΓΔΜ

Σε ότι αφορά στην Αλβανία, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται όλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά), δεν υπάρχει καμιά ονομαστική ειδική αναφορά στην μεγαλύτερή μειονότητα της χώρας, την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ υπάρχει γενική αναφορά για την βελτίωση του νομικού πλαισίου προστασίας των μειονοτήτων και ειδική παραπομπή στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των «Ρομά και των Αιγυπτίων». Επίσης υπάρχει μόνο γενική αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας για τα περιουσιακά δικαιώματα και αποφεύγεται η οποιαδήποτε αναφορά στα όσα συμβαίνουν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας με την συστηματική προσπάθεια υφαρπαγής περιουσιών κυρίως στην Χειμάρα.

Και με την Αλβανία όμως η Κομισιόν αποφεύγει να ασκήσει πίεση σε ό,τι αφορά την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα και χαιρετίζει την «ενεργό συμμετοχή της στην περιφερειακή συνεργασία και την διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας» ενώ επισημαίνονται τα «σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα..».

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις πάντως τα «σημαντικά βήματα» που διαπιστώνει η Κομισιόν δεν έχουν αποτυπωθεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι, ούτε σε ότι αφορά τα θαλάσσια σύνορα ούτε φυσικά στην εγκατάλειψη αλυτρωτισμών που παραπέμπουν στην Μεγάλη Αλβανία.