Ισραήλ: Επιπλέον χορήγηση 3,4 δισ. δολαρίων για την Άμυνα

Ισραήλ: Επιπλέον χορήγηση 3,4 δισ. δολαρίων για την Άμυνα

Η Επιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της βουλής του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα την χορήγηση επιπλέον 13,2 δισεκατομμύρια σέκελς (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για αμυντικές δαπάνες και ασφάλειας έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση κατά την οποία μέλη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέτει σε προτεραιότητα την Άμυνα εις βάρος των κοινωνικών δαπανών.

Συνολικά, 7,582 δισεκατομμύρια σέκελς προορίζονται για μη καθορισμένες δαπάνες ασφάλειας, οι οποίες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν προς προορίζονται για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ και την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ.

Το υπόλοιπο μέρος του κονδυλίου διατίθεται για στρατιωτικές και άλλες αμυντικές δαπάνες, ενώ μέρος του ποσού προέρχεται από την ετήσια οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και τα γενικά αποθεματικά του προϋπολογισμού.

Στη συζήτηση της Επιτροπής, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, μερικοί βουλευτές επιχειρηματολόγησαν υπέρ μιας περισσότερης διαφάνειας σχετικά με τις επιπλέον αμυντικές δαπάνες.

«Γιατί δεν μπορούν να μας δώσουν ακόμη και γενικές διευκρινίσεις; Απαγορεύεται να αναφερθούν στην Σιν Μπετ και στην Μοσάντ;» διερωτήθηκε η Ζαχάβα Γκαλόν, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος Μερέτζ. «Δεν είμαι η σφραγίδα της Επιτροπής», τόνισε.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μετατραπεί σε μια καταβόθρα που ρουφά όποιο κομμάτι του προϋπολογισμού και όποιο πλεόνασμα…Οι κρατικές αμυντικές δαπάνες εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες συρρικνώνονται», πρόσθεσε.

Ο Μος Γκάφνι, πρόεδρος της Επιτροπής, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών «να αλλάξει την στάση του», αναφορικά με τον προϋπολογισμό άµυνας, καθώς κάθε χρόνο η κυβέρνηση ζητά τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων από το ύψος του βασικού προϋπολογισμού.

Πάραυτα, ο Γκάφνι κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την εκταμίευση του επιπλέον κονδυλίου, καθώς αυτό είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια.

Παρόλο που η έγκριση είναι δεσμευτική, θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία την Πέμπτη έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ