«Στρίμωγμα» της Άγκυρας (κατά Καμμένο) ή το γνωστό τουρκικό «παζάρι»;

«Στρίμωγμα» της Άγκυρας (κατά Καμμένο) ή το γνωστό τουρκικό «παζάρι»;

Από χθες, όταν επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το δημοσίευμα «ΤΩΝ ΝΕΩΝ» ότι η Τουρκία «μπλοκάρει την έγκριση από την Στρατιωτική Επιτροπή (MC) της «Ανάλυσης Στρατηγικών Οδηγιών» του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή (SACEUR) του ΝΑΤΟ Πτέραρχου Breedlove, για την νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο, άρχισε μία φιλολογία για τους λόγους που η Άγκυρα υπαναχώρησε. Παρενθετικά, να επισημάνουμε και μάλιστα εμφατικά ότι δεν πρόκειται για Επιχειρησιακό Σχέδιο με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες (με ότι αθώο ή… πονηρό σημαίνει αυτό) και κακώς αναφέρεται έτσι στην Ελλάδα, είτε σκόπιμα είτε από άγνοια!

Σε κάποιες εκτιμήσεις υποστηρίζεται ότι η Τουρκία «έκανε πίσω» γιατί σε μία δεύτερη σκέψη «στριμώχνεται», καθώς βλέπει την νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο ως ναυτικό αποκλεισμό και να είναι σε βάρος των συμφερόντων της. Κάποιοι άλλοι όμως, πίσω από την φερόμενη υπαναχώρηση βλέπουν την γνωστή και συνηθισμένη τουρκική τακτική παζαρέματος προκειμένου η Άγκυρα να κερδίσει και άλλα και να χρησιμοποιήσει ξανά την Συμμαχία επ' ωφελεία των διεκδικήσεών της στο Αρχιπέλαγος.

Σε ποιο όμως σοβαρό κράτος, ο Υπουργός Άμυνας θα καλούσε ξαφνικά και μεσημεριάτικα τους δημοσιογράφους για να «εξηγήσει», όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τους λόγους που… ένα άλλο κράτος, η Τουρκία, «σπάζει» την σιωπηρή διαδικασία (όπως λέγεται στο ΝΑΤΟ) έγκρισης των «Στρατηγικών Οδηγιών» και μάλιστα στο επίπεδο της Στρατιωτικής Επιτροπής και όχι σε πολιτικό επίπεδο;

Όμως στην Ελλάδα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο, ο οποίος απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο κατέβαλε αγωνιώδη προσπάθεια να μας πείσει, για το πόσο πολύ ευνοούνται τα ελληνικά συμφέροντα και πόσο «την έχουν πατήσει» οι Τούρκοι! Πήγε μάλιστα ακόμα πιο πέρα και εννόησε ότι υπάρχει ρήξη της τουρκικής πολιτικής με την… στρατιωτική ηγεσία, αποκαλύπτοντας κλειστή και διαβαθμισμένη συζήτηση μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων.

Δηλαδή έχουμε τον… καλό Νταβούτογλου και τους κακούς και σκληρούς Στρατηγούς και, αν έλθει κάποια χειρότερη συμφωνία, θα οφείλεται σε αυτούς. Αλλά και να πάρουμε το καλό σενάριο περί «στριμώγματος της Τουρκίας», έπρεπε να γίνει τέτοιος θόρυβος; Η δημοσιότητα στην Ελλάδα μήπως θα έκανε ακόμα πιο αδιάλλακτη την Τουρκία; Επιεικώς αστειότητες! Το καλό είναι ότι αυτή την φορά ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν μπέρδεψε ούτε τον 25Ο Μεσημβρινό με τον Παράλληλο, ούτε την μέση γραμμή… των Ιμίων!

Να επανέλθουμε όμως στην νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG2. Aυτή παραμένει σε κατάσταση αναμονής στο κεντρικό Αιγαίο και αναμένει Διαταγή για να προωθηθεί στους χώρους όπου -σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας- θα επιχειρήσει. Αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου λήγει και η προθεσμία εντός της οποίας η Στρατιωτική Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει την εισήγησή της με βάση τις «Στρατηγικές Οδηγίες» του SACEUR για έγκριση στο Συμβούλιο (πρεσβευτικό επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων).

Εφόσον δεν θα υπάρξει Consensus (συναίνεση) ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) Τσέχος Στρατηγός Pavel θα υποβάλει το Ειδικό Υπόμνημα (CMC Memorandum) με τους λόγους μη λήψεως ομόφωνης αποφάσεως και «θα πετάξει το μπαλάκι» στο πολιτικό επίπεδο όπου εκεί θα αρχίσουν «νέες πολιτικές μάχες»! Τότε να δούμε τι θα πει ο κ. Καμμένος για την φαντασιακή… «ρήξη» μεταξύ των Τούρκων πολιτικών και Στρατηγών!

Η σημερινή νύχτα στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα είναι μακρά για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες νατοϊκές διαδικασίες για μία επιχείρηση αμφιβόλου αποτελέσματος και για την οποία ενδιαφέρεται πρωτίστως η κ. Μέρκελ, προκειμένου να αποδείξει στην γερμανική κοινή γνώμη ότι «κάνει επιτέλους κάτι με το προσφυγικό». Περιμένουμε με έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

- Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία, για τη διάσκεψη για το προσφυγικό

- ΟΗΕ: Ανησυχία για τους περιορισμούς στα σύνορα από Αυστρία και Σλοβνενία

- Τη δυσαρέσκειά του στον Ολλανδό πρωθυπουργό εξέφρασε τηλεφωνικά ο Α. Τσίπρας

- Το μεγάλο φιάσκο

- Γινόμαστε χώρα - παγίδα για πρόσφυγες και μετανάστες