«Οι Τούρκοι θα μετανιώσουν για την κατάρριψη του αεροσκάφους»

«Οι Τούρκοι θα μετανιώσουν για την κατάρριψη του αεροσκάφους»

Η Ρωσία «δεν θα ξεχάσει ποτέ» την κατάρριψη του βομβαρδιστικού και οι Τούρκοι «θα μετανιώσουν γι΄ αυτό που έκαναν», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνδρομή της Άγκυρας προς τους τρομοκράτες.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ...εκείνους που χτύπησαν πισώπλατα του πιλότους μας... δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν. Μόνο ο Αλλάχ το ξέρει. Θα μετανιώσουν για ό,τι έκαναν», προειδοποίησε κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης και των κυβερνητών των περιφερειών και περιοχών της Ρωσίας, απειλώντας με περαιτέρω κυρώσεις την Άγκυρα.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε σε απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης»...» αλλά οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά», είπε οργισμένα.

«Δεν είναι η τελευταία φορά που τους υπενθυμίζουμε τι έκαναν, ούτε η τελευταία φορά που θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν», συνέχισε, διαχωρίζοντας την τουρκική ηγεσία από τον «καλό, εργατικό και ταλαντούχο» τουρκικό λαό και καταγγέλλοντας την τουρκική πολιτική τάξη που "τα τσεπώνει" προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.

Απευθυνόμενος δε προς τη Δύση, δήλωσε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα τρομοκρατίας ή να χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις για τις ανάγκες τους».

Η Ρωσία αναστέλλει τις εργασίες για τον αγωγό αερίου

Η Μόσχα και η Άγκυρα, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε κρίση μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό, «ανέστειλαν» τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου TurkStream, που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Novak σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το έργο αυτό είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο αγωγός TurkStream παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου South Stream, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων κατ' έτος.

Ερωτηθείς νωρίτερα σήμερα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Άγκυρας: «Εάν η Τουρκία εκτιμά ότι χρειάζεται αυτό το έργο, οφείλει να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε υποβάλει «καμία πρόταση».

Με τον αγωγό TurkStream, η Gazprom υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η Gazprom ανακοίνωσε ένα άλλον αγωγό, το Nord Stream 2, με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του Nord Stream που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσία και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.

Η κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο επέκτασης του αγωγού Nord Stream είναι πολιτικοποιημένη, φέρεται να δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που επικαλείται το Reuters. Ο Novak δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το έργο του Nord Stream 2 θα πρέπει να ληφθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ανέφερε το πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

- Συνάντηση Lavrov – Cavusoglu στο περιθώριο συνόδου του ΟΑΣΕ