ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ζητά να ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ζητά να ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Το Πεντάγωνο πρόκειται να υποβάλει «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες» στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα τις προτάσεις του για την ενίσχυση της υποστήριξης του αμερικανικού στρατού στις ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.

«Έχουμε μια σειρά εισηγήσεων που πρόκειται να συζητήσουμε με τον πρόεδρο μέσα στις εβδομάδες που έρχονται», εξήγησε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ στο πλευρό του.

«Ο υπουργός Άμυνας και εγώ θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση» ως προς αυτό, συνέχισε ο Ντάνφορντ.

Οι εισηγήσεις αφορούν κυρίως τον προσδιορισμό των μέσων και των τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιούν για να «διευκολυνθεί» η ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από τις ιρακινές δυνάμεις, υπογράμμισε.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν ήδη αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιταχύνει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων ή να τους προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Έχουν επίσης αναφέρει την πιθανότητα να τους προσφέρουν κινητές γέφυρες για να τους βοηθήσουν να περάσουν ποτάμια.

Το Πεντάγωνο εξάλλου αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα την παρουσία στο βόρειο Ιράκ μιας συστοιχίας 4 πυροβόλων 155 χιλιοστών και περίπου 200 Πεζοναυτών.

Τα πυροβόλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να υποστηριχθεί η προέλαση ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή, δήλωσε ο στρατηγός Ντάνφορντ.

«Αυτό δεν είναι διαφορετικό από αυτό που κάνει η Πολεμική μας Αεροπορία καθημερινά», βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τόνισε ο ίδιος.

Επισήμως, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει 3.870 στρατιωτικούς στο Ιράκ. Όμως ο πραγματικός αριθμός των Αμερικανών που δρουν στο ιρακινό έδαφος είναι πολύ μεγαλύτερος—περίπου 5.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ο Ντάνφορντ δεν διέψευσε χθες.

Η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί πως δεν θα έστελνε χερσαίες δυνάμεις στη χώρα αυτή.

Είναι επίσης λεπτό ζήτημα στο ίδιο το Ιράκ, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές αντιτίθενται σε κάθε νέα αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ, όπως και ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ, επέμειναν εξάλλου ότι η μάχη εναντίον του ΙΚ δεν θα κριθεί μόνο στα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας.

«Εάν όλες οι χώρες υπήκοοι των οποίων είναι με τους τζιχαντιστές δεν συνεργαστούν σε επίπεδο αστυνομιών και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών (...) δεν θα έχουμε επαρκή εικόνα» ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις όπως αυτές των Βρυξελλών, εκτίμησε ο στρατηγός.

Η κατασκοπεία και η αστυνομική συνεργασία είναι «κρίσιμης» σημασίας συστατικά του αγώνα εναντίον του ΙΚ, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες, υπερθεμάτισε ο Άστον Κάρτερ.

Οι ευρωπαϊκές ελλείψεις όσον αφορά το μοίρασμα πληροφοριών και την αστυνομική συνεργασία δίνουν αφορμή για διαρκώς επανερχόμενες επικρίσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους, που τις επανέλαβαν ξανά αυτή την εβδομάδα, μετά τις επιθέσεις στην καρδιά της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ