Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανοικτό όλο το φάσμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανοικτό όλο το φάσμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Διπλό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η Ουάσινγκτον, καθώς κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι όλο το φάσμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τους S-400 παραμένει στο τραπέζι ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όλο το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA παραμένει στο τραπέζι των επιλογών που επεξεργάζονται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να σταθμίσουν την απάντηση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Άγκυρα μετά την επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την τελευταία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέγκους, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση που έχει κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ, με την οποία έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

«Σχετικά με τις επιλογές κυρώσεων, δεν προχωρούμε στην προαναγγελία τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Όταν της ζητήθηκε να διευκρινιστούν τα πιθανά μέτρα, η Oρτέγκους συνέστησε στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο για να δουν «τις 12 διαθέσιμες επιλογές» στο πλαίσιο της CAATSA. «Μόλις έχουμε μια ανακοίνωση για να κάνουμε, θα σας ενημερώσω», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται κάποιο ενδεχόμενο πλάνο για μια πιθανή εξαίρεση (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η Μόργκαν Ορτέγκους ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανική νομοθεσία.

«Βαθιές ανησυχίες» για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή».

Διαβάστε ακόμα:

- Ντ. Τραμπ: Δεν θα πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία

- Tagesspiegel: Χρειάζονται απτές κυρώσεις κατά της Τουρκίας