Ινδία: Δοκιμή διηπειρωτικού πυρηνικού πυραύλου

Ινδία: Δοκιμή διηπειρωτικού πυρηνικού πυραύλου

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι χθες (26/12) δοκιμάστηκε με επιτυχία ο πύραυλος Agni V, ο οποίος διαθέτει τη μεγαλύτερη εμβέλεια μεταξύ των όπλων που απαρτίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

“Η επιτυχής εκτόξευση του Agni V κάνει κάθε Ινδό περήφανο και προσθέτει τεράστια δύναμη στις αμυντικές μας δυνατότητες”. Με αυτή τη φράση ο Ινδός πρωθυπουργός, Narendra Modi, δημοσιοποίησε μέσω του Twitter την τέταρτη επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Agni-V. Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί το 2012 και ο Agni – V αποτελεί το κύριο όπλο πυρηνικής αποτροπής της Ινδίας.

Η δοκιμή έρχεται σε μια περίοδο όπου εντείνεται η ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα καθώς τόσο ο Donald Trump όσο και ο Vladimir Putin έχουν δηλώσει ότι θα ενισχύσουν τα πυρηνικό οπλοστάσιο ΗΠΑ και Ρωσίας αντίστοιχα.

Ωστόσο η ινδική δοκιμή προβληματίζει ιδιαίτερα την Κίνα καθώς ο Agni – V διαθέτει βεληνεκές μεγαλύτερο των 5.000 χιλιομέτρων γεγονός που του επιτρέπει να θέσει εντός της ακτίνας δράσης του το Πεκίνο.