Η Τουρκία στέλνει τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία στέλνει τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

Κλιμάκωση της έντασης δείχνει να επιδιώκει η Άγκυρα αφού, λίγες ημέρες μετά το μήνυμα της Ουάσιγκτον να αποσύρει από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Yavuz, στέλνει ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και πλέει με ταχύτητα 9 κόμβων στη θάλασσα του Μαρμαρά με κατεύθυνση το λιμάνι του Τασουκού.

Το Τασούκου είναι το λιμάνι στο οποίο εξυπηρετούνται και τα υπόλοιπα τρία πλοία που έχει στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει στην περιοχή τα πλοία-γεωτρύπανα Fatih και Yavuz καθώς και το πλοίο σεισμικών ερευνών Barbaros Hayreddin Pasa. 

 



Το Oruc Reis διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και στο Μάρμαρα από τον Αύγουστο του 2017. Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, είχε ανακοινώσει την αποστολή του Oruc Reis, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το "Φατίχ", το "Γιαβούζ" και το "Μπαρμπαρός", που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της "ΤΔΒΚ", είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο "Ορούτς Ρέις" είναι καθοδόν».

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει το marinetraffic, το Oruc Reis θα καταπλεύσει στον προορισμό του την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα. 

Φωτογραφία: marinetraffic