Η Τουρκία στέλνει πάλι το Yavuz στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία στέλνει πάλι το Yavuz στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Του Νίκου Μελέτη

Έτοιμη για ένα ακόμη προκλητικό βήμα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία, καθώς το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο Yavuz απέπλευσε τα ξημερώματα από το λιμάνι Tasucu και ήδη πλέει δυτικά της Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic.com, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας χωρίς ακόμη πάντως να έχει εκδοθεί Navtex για την περιοχή στην οποία κατευθύνεται.

Το Yavuz τις τελευταίες εβδομάδες είχε δέσει για ανεφοδιασμό και συντήρηση στο τουρκικό λιμάνι μετά από την απόπειρα παράνομης γεώτρησης που είχε κάνει στον κόλπο της Καρπασίας εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κοντά στην περιοχή που πλέει τώρα το Yavuz βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο Fatih.

Η πορεία του Yavuz προς το παρόν δεν είναι αρκετή για να διαμορφωθεί ακριβής εικόνα για το που τελικά θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο. Αν δηλαδή θα επιλεγεί σημείο κοντά στο τριεθνές (Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία) όπου προ μηνών έκανε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros, ή εάν η Τουρκία επιλέξει να ρίξει το γάντι και στην Γαλλία στέλνοντας το τουρκικό γεωτρύπανο στο Οικόπεδο 7, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Total/ENI με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι τμήμα του επικαλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα, ή εάν θα επιλεγεί τελικά άλλο σημείο νότια της Κύπρου.

Η Τουρκία παρά τα μέχρι τώρα απογοητευτικά σύμφωνα με πληροφορίες αποτελέσματα των παράνομων γεωτρήσεων ,θα επιμείνει στην πρακτική αυτή χρησιμοποιώντας τις γεωτρήσεις και ως εργαλείο για την άσκηση πολιτικής και διπλωματικής πίεσης και προς την Λευκωσία και προς τις χώρες που οι εταιρίες τους εμπλέκονται στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και προς την Ε.Ε., η οποία είχε απειλήσει τον Ιούνιο με «μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, αλλά τώρα υπό το βάρος του μεταναστευτικού, μάλλον δεν ασχολείται καν με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος ενός κράτους μέλους της.