Η Τουρκία διαψεύδει την παρενόχληση του ελικοπτέρου του ΓΕΣ

Η Τουρκία διαψεύδει την παρενόχληση του ελικοπτέρου του ΓΕΣ

Στη διάψευση των ισχυρισμών περί παρενόχλησης του ελικοπτέρου όπου επέβαινε χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού προχώρησαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Anadolu σημειώνοντας πως τα αεροσκάφη F-16  που ανήκουν στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις εκτελούσαν προγραμματισμένα και τακτικά καθήκοντα στην περιοχή του Αιγαίου.

Αποκρύπτοντας τις αξιώσεις, οι τουρκικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν υπήρξε προσέγγιση που θα έθετε σε κίνδυνο το ελληνικό ελικόπτερο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες και σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία με δύο μαχητικά F-16 πέταξαν πολύ κοντά από το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ενώ βρισκόταν πάνω από τη Ρω και λίγο πριν την προσγείωσή του. 

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Πέμπτης, τα δύο αεροσκάφη, τα οποία είχαν παραβιάσει νωρίτερα τον εθνικό εναέριο χώρο στα Δωδεκάνησα, μεμονωμένα βρέθηκαν «μια ανάσα» από τις ακτές της Ρω.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι σε παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι προχώρησαν τουρκικά μαχητικά και την 25η Μαρτίου αναγκάζοντας τον πιλότο να προχωρήσει σε ελιγμούς.

Το περιστατικό δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας επιχειρώντας να το υποβαθμίσει με αναφορές σε «ανόητες» πράξεις και «κηροζίνη που καίνε τσάμπα». Και αυτό τη στιγμή που πρόκειται για νέα τουρκική πρόκληση κατά παράβαση των μέτρων εμπιστοσύνης που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της γείτονας χώρας.

Το περιστατικό έσπευσε και πάλι να διαψεύσει η γείτονα χώρα καθώς πηγές των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας υποστήριξαν ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν παρενόχλησαν νωρίτερα σήμερα το ελικόπτερο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι απλώς εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντά τους.