Η πρόταση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για το φυσικό αέριο

Η πρόταση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για το φυσικό αέριο

Τη δημιουργία λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου που θα αναλογούν στους Τουρκοκύπριους, περιλαμβάνει η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής Κύπρου, η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη στην κοινή συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακιντζί και σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκε και γραπτώς στη συνέχεια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζεται στη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού (escrow account), δικαιούχος του οποίου θα είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία θα μπορεί να αντλήσει το ποσό εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα κατατίθεται στο λογαριασμό θα απελευθερώνεται μόνο εάν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της στην περιοχή αναγνωρίζοντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πηγές από τη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε πως η πρόταση που έχει υποβάλει η τουρκική πλευρά, για σύσταση Επιτροπής που θα διαχειριζόταν τα ενεργειακά της ΑΟΖ, δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επιλαμβάνεται ζητημάτων που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά με το λογαριασμό, τον ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία που θα πρέπει να συμφωνήσει με το άλλο μέρος, την τουρκοκυπριακή πλευρά, για τον διαχειριστή του λογαριασμού ο οποίος θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής.

Οι πρώτες σκέψεις για το ρόλο αυτό περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Έθνη ή τραπεζικό ίδρυμα που θα ανοίξει τον escrow account, το οποίο ζητά να του κατατεθεί η συμφωνία των δυο πλευρών. Εφόσον οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, στο λογαριασμό θα καταλήγει το μερίδιο των τουρκοκυπρίων από τους υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο, για να απελευθερωθούν τα χρήματα, θα απαιτείται η έγκριση του διαχειριστή του λογαριασμού ο οποίος προηγουμένως θα λάβει υπόψη εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι ή προϋποθέσεις της συμφωνίας.