Η Μόσχα στήνει νέες συμμαχίες με Αίγυπτο και Συρία

Η Μόσχα στήνει νέες συμμαχίες με Αίγυπτο και Συρία

Η Μόσχα κινείται δυναμικά προκειμένου να επιβάλλει τη νέα γεωγραφία στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας νέες δυναμικές συμμαχίες ανάμεσα σε αραβικές χώρες και μη, έχοντας αποκτήσει την ουδετερότητα της Άγκυρας και με τις ΗΠΑ να έχουν εγκλωβιστεί στην προεκλογική εκστρατεία για την Αμερικανική Προεδρία.

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άλι Μαμλούκ, επικεφαλής των τεσσάρων υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος Άσαντ, πραγματοποίησε χθες ξαφνική επίσκεψη στο Κάιρο, την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό που δημοσιοποιείται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η σπάνια επίσκεψη του επικεφαλής των συριακών εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποιείται σε ένα σκηνικό έντασης ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγάλος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο στρατηγός Αλί Μάμλουκ μετέβη επικεφαλής σημαντικής αντιπροσωπείας στελεχών της κυβέρνησης της Δαμασκού προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των συριακών υπηρεσιών με εκείνες της Αιγύπτου στη δίωξη των αντιπάλων του Άσαντ που ζουν στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο Sana, η επίσκεψη είχε σκοπό  " τον συντονισμό των πολιτικών θέσεων της Συρίας και της Αιγύπτου καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας που πλήττει τις δύο χώρες". Είναι όμως σημαντικό και το πολιτικό μήνυμα που στέλνει στον Αραβικό κόσμο καθώς σπάει την απομόνωση από τους Άραβες του Σύρου Προέδρου Μπασίρ Αλ Άσαντ.

Ο Σύρος αξιωματούχος, που σπάνια εμφανίζεται δημόσια, "συνάντησε τον στρατηγό Χάλεντ Φάουζι, αναπληρωτή επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας στην Αίγυπτο, καθώς και σημαντικούς επικεφαλής ασφαλείας", ανέφεραν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου η Αίγυπτος τάχθηκε με την ψήφο της στον ΟΗΕ υπέρ ενός ρωσικού ψηφίσματος για τη Συρία που προκάλεσε την οργή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ωστόσο είναι σύμμαχος της Αιγύπτου του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Αίγυπτος ήταν η μόνη αραβική χώρα που ευλόγησε την στρατιωτική επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία," Δήλωσε ο Αli Al-Malek στέλεχος της ενωμένης Συριακής Αντιπολίτευσης. Υποστήριξε, ότι η Αίγυπτος προσπαθεί πάντα να κρύψει την υποστήριξή της προς το συριακό καθεστώς, αλλά η κατάστασή του έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής, ιδιαίτερα μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με ρώσικη προετοιμασία

Η άφιξη της Συριακής αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε με μεσάζοντα ρωσική διπλωματική προετοιμασία. Λίγο πριν την υποστήριξη του ρωσικού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το Κάιρο, σημαντική ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κάιρο και είχε διήμερες συζητήσεις με την ηγεσία των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης έγιναν και οι συζητήσεις για την επίσκεψη Μαμλούκ αλλά και για τη διάθεση της Ρωσία να παραχωρήσει οπλικά συστήματα στην Αίγυπτο στα πλαίσια μια γενικότερης συμφωνίας.

Οι Ρώσοι πρότειναν στην Αίγυπτο να αποστείλουν στην Χερσόνησο του Σινά, ομάδες Ρώσων «σπέτνατζ» (άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας), προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των Αιγυπτιακών δυνάμεων που προσπαθούν να εξαρθρώσουν σημαντικές βάσεις ισλαμιστών που δρουν στην περιοχή είτε υπό την ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, είτε σαν «εκπρόσωποι» του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές το «πακέτο» περιλαμβάνει από την πλευρά των Ρώσων το άνοιγμα ξανά του τουριστικού ρεύματος προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, στην άκρη του Σινά από την πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας που είχε γίνει προ ετών πεδίο τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάμεσά τους και σε ένα ρωσικό αεροσκάφος γεμάτο τουρίστες.

Πρόβλημα η Σαουδική Αραβία

Η Αίγυπτος ωστόσο αντιμετωπίζει όχι μόνο την κριτική για τις κινήσεις αυτές της Σαουδικής Αραβίας αλλά ενδεχομένως και την πιθανότητα η τελευταία να σταματήσει να ενισχύει οικονομικά το Κάιρο και τις δυνάμεις που η Αίγυπτος στηρίζει στην Λιβύη.

Οι αποκαλύψεις, που προκάλεσε η επίσκεψη του στρατηγού Μαμλούκ στην Αίγυπτο, για το ότι ανεπίσημα το Κάιρο όπλιζε με όπλα και πυρομαχικά τα τελευταία χρόνια το καθεστώς Άσαντ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό για τη χώρα του Νείλου καθώς δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι η πολιτική αυτή του Προέδρου Σίσι, ενδέχεται να του κοστίσει την εξουσία.

Γιάννης Δημητριάδης