Η Κύπρος θωρακίζει την ΑΟΖ με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη

Η Κύπρος θωρακίζει την ΑΟΖ με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη

Στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία,  σχετικά με τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα στα δυτικά του νησιού και τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου με τις συντεταγμένες και τον κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη το περασμένο Σάββατο.

Οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν αφορούν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας. Η σχετική διαδικασία από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ανάφερε ο κ. Χριστοδουλίδης θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Επίσης το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης παράλληλα ετοιμάζεται η σχετικά λίστα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Η διαδικασία έκδοσης των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης θα γίνει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εντός της ημέρας. Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο οι Tούρκοι έχουν ξεκινήσει εργασίες ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή του οι αρχές ασφαλείας στο γεωτρύπανο δεν παρατηρείται δραστηριότητα που να παραπέμπει σε εργασίες.

Το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η Κύπρος ανέμενε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και έχει ήδη προετοιμάσει τις κατάλληλες αντιδράσεις στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν στις τουρκικές επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.