Η κυβέρνηση αναζητεί απελπισμένα αφήγημα… «Εθνικής Επιτυχίας»

Η κυβέρνηση αναζητεί απελπισμένα αφήγημα… «Εθνικής Επιτυχίας»

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Τα όσα… ως πυροτέχνημα προαναγγέλθηκαν από τον πληθωρικό κ. Νίκο Κοτζιά για την «τμηματική» επέκταση της Χωρικής μας Θάλασσας ΧΘ (Αιγιαλίτιδας Ζώνης) σε 12 ν.μ. στο Ιόνιο-Ηπειρωτική Ελλάδα στην τελετή παράδοσης του υπουργείου του οποίου ηγήθηκε για 3,5 χρόνια στο διάδοχο του… Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα συνιστούν αναντίρρητα πράξη πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

Για μία ακόμα φορά χρησιμοποιείται ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα, με ελαφρότητα και προχειρότητα! Αφενός μεν για να αποπροσανατολιστεί η ελληνική κοινή γνώμη από τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Κυβέρνηση και αφετέρου για να δημιουργήσει προβλήματα στην Αντιπολίτευση, (όπως νόμιζαν ότι θα κάνουν και με το «Σκοπιανό»). Δεν αποκλείουμε βέβαια και την πιθανότητα μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών να αναζητείται και το αφήγημα «εθνικής επιτυχίας».

Η «προαναγγελία» του Σαββάτου δεν είναι όμως κάποια προσωπική ιδέα του κ. Κοτζιά και της σημερινής Κυβέρνησης. Έχουν εκπονηθεί από Ομάδα Διπλωματών και Ειδικών Εμπειρογνωμόνων αριθμός τέτοιων σχεδίων πριν αναλάβει. Οπότε ακόμα και σε έναν ουδέτερο παρατηρητή γεννάται το ερώτημα γιατί επέλεξε την ημέρα της αποχώρησης του από το ΥΠΕΞ ο κ. Κοτζιάς να κάνει μία τέτοια προαναγγελία προσωποποιώντας μία στρατηγική απόφαση;

Εφόσον ο κ. Κοτζιάς, «καλύτερος ΥΠΕΞ» της Μεταπολίτευσης (όπως με εξωπραγματική αυταρέσκεια υπονοεί ο ίδιος) και ενδεχομένως και ο… «νέος ΥΠΕΞ» κ. Τσίπρας θεωρούν ότι πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός επέκτασης πλήρους κυριαρχίας μετά την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Πατρίδα γιατί δεν το έθεσαν νωρίτερα σε προτεραιότητα για να το υλοποιήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Το συζήτησαν στο αρμόδιο κυβερνητικό όργανο που είναι το ΚΥΣΕΑ; Ή μήπως το έθεσαν υπόψη της Αντιπολίτευσης;

Και σε αυτό το ζήτημα, οι αυτοσχεδιασμοί έναντι σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού δημιουργούν κατά πιθανώς μεγαλύτερα προβλήματα από τα υπάρχοντα στο πλέγμα των λεγομένων Ελληνοτουρκικών Διαφορών καθόσον η επέκταση της ΧΘ σε 12 ν.μ. στις περιοχές που αναφέρθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ ενισχύει εμμέσως τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ειδικές περιστάσεις που υπάρχουν στο Αιγαίο και φυσικά δημιουργεί νομικό προηγούμενο. Μήπως με αυτόν τον τρόπο… μήπως λέμε …πάνω σε αυτό θα στηριχτεί η προσεχής διαπραγμάτευση με την Άγκυρα; Δηλαδή καμία επέκταση στο Αιγαίο και δεν θα μας «ενοχλήσει» (δεν το γνωρίζουμε αυτό) αν το κάνουμε στο Ιόνιο και γιατί όχι και στο Λιβυκό! Δομική αντίφαση...

Κρίνεται σκόπιμο όμως να ξεκαθαρίσουμε κάποια από τα πολλά στομφώδη και ηθελημένα «ακαταλαβίστικα» που ακούστηκαν και γράφτηκαν το 2ημερο που μας πέρασε μπερδεύοντας τον μέσο πολίτη. Η επέκταση της ΧΘ είναι αναμφίβολα μία στρατηγική ενέργεια κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας! Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα αναγνωρισμένο από το συμβατικό και εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Ασκείται μονομερώς με απλή νομική πράξη εσωτερικού Δικαίου. Ο Κυρωτικός Νόμος 2321/1995 της Συμβάσεως του Δικαίου των Θαλασσών ορίζει με το άρθρο 2 ότι η Ελλάδα μπορεί να ορίσει το εύρος της ΧΘ μέχρι 12 ΝΜ (τονίζεται το «μέχρι») με απλή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) χωρίς να απαιτείται «κύρωση» από την Βουλή.

Ρωτάει ευλόγως κάποιος τι είναι ο καθορισμός Γραμμών Βάσεων και τι στην ευχή είναι το κλείσιμο των κόλπων που βαρύγδουπα μας ενημέρωσε ο κ. Σκότιας ότι πρόκειται να κάνουμε? Όσο πιο απλά γίνεται, ο καθορισμός των «Ευθειών Γραμμών Βάσεων» (ΕΓΒ) είναι μία άλλη μέθοδος πλην αυτής της «Φυσικής Ακτογραμμής» που μπορούν να εφαρμόζουν τα παράκτια κράτη που έχουν δαντελωτές, πολυσχιδείς και πολυεγκολπικές ακτές και έξω από αυτά τα ευθύγραμμα τμήματα αναπτύσσουν το εύρος της Χωρικής τους Θάλασσας.

Στο σύστημα αυτό εντάσσεται και η περίπτωση του «κλεισίματος των Κόλπων», κάτι βέβαια που μπορεί να γίνει και μεμονωμένα χωρίς την εφαρμογή των ΕΓΒ σε όλο το μήκος των ακτών. Όμως, (πάντα υπάρχει ένα... «όμως ή αλλά») οι Κόλποι για να κλείσουν νόμιμα πρέπει το άνοιγμα τους να μην υπερβαίνει τα 24 ν.μ. και να σχηματίζεται ημικύκλιο.

Αν εφαρμοστεί αυτό, αυξάνουμε την ΧΘ σε περιοχές όπως ειπώθηκε σε Παγασητικό, Σαρωνικό Ευβοϊκό κλπ μέχρι και 3% βγαίνοντας και έξω από τα 6 ν.μ. που έχουμε σήμερα με ότι αυτό σημαίνει. (σημ. σε περίπτωση επέκτασης σε 12 ν.μ. σε όλο το Αιγαίο αποκτούμε 73% αυτού από το 43% που είναι σήμερα). Καλό, αλλά απαιτεί όμως σημαντική προετοιμασία όπως θα πούμε παρακάτω.

Δυστυχώς όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει με αρθρογραφία στο liberal, η έλλειψη θεσμικών κειμένων όπως Εθνική Στρατηγική και Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας με προσδιορισμένα, ιεραρχημένα και μάλιστα χρονικά προσδιορισμένα τα εθνικά συμφέροντα και τους εθνικούς ΑΝΣΚ με τους οποίους αυτά θα διασφαλιστούν και ο «ευνουχισμός» του θεσμικού ΚΥΣΕΑ επιτρέπουν να ισχύει η λαϊκή ρήσις «ότι του φανεί του λωλοστεφανή». Και για αυτό έχει την πρωταρχική ευθύνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Όταν σχεδιάζεις δεν αναγγέλλεις και όταν έρχεται η ώρα να αναγγείλεις μία τόσο σοβαρή στρατηγικά εθνική απόφαση πρέπει να έχεις περατώσει αθόρυβα όλα αυτά τα απαραίτητα για να την υποστηρίξεις και το πιο σημαντικό μην επιτρέψεις την αμφισβήτηση της στην πράξη. Και το βασικό εργαλείο εξασφάλισης είναι πρωτίστως οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα έχετε κάνει αυτά άραγε κ. Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί των Εξωτερικών και Άμυνας; Ή μήπως ψάχνετε απελπισμένα ένα αφήγημα «εθνικής νίκης» για να μειώσετε τον αντίκτυπο της επονείδιστης Συμφωνίας των Πρεσπών; Ο τρόπος και ο χρόνος που αναγγέλθηκε η τμηματική επέκταση της ΧΘ σε 12 ν.μ. τελικά δυστυχώς αυτό καταδεικνύει.

Η Στρατηγική του… «κάνοντας και βλέποντας» και η έγνοια των κυβερνώντων για επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων προκειμένου να έχουν μία διαχειρίσιμη ήττα στις εκλογές που πλησιάζουν δείχνει την παντελή ανευθυνότητα τους!

Προσέξετε κ. Τσίπρα γιατί «Όταν δεν ξέρεις που θέλεις να πας και πως πρέπει να πας, το πιθανότερο είναι βρεθείς εκεί που … δεν θέλεις» και μαζί με εσένα και η ταλαιπωρημένη από την Κυβέρνηση σας χώρα μας!

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο Παρατηρητήριο Liberal