Η Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, με τη σύγκρουση προ των πυλών
Ελληνοτουρκικά

Η Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, με τη σύγκρουση προ των πυλών

Αυστηρή προειδοποίηση για το που θα οδηγήσει η οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απηύθυνε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην πρώτη συνάντηση τους με φυσική παρουσία μετά την πανδημία, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής, και η οποιαδήποτε εμπλοκή συνεπάγεται εμπλοκή της και της Ε.Ε., καθώς θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης.

Καθώς μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει το διάστημα των τριών μηνών που προβλέπεται κανονικά για την αδειοδότηση των Οικοπέδων που έχει ζητήσει η ΤΡΑΟ και επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και τις αντοχές τη Ελλάδας και της Ε.Ε. , με κινήσεις εντός των προσεχών ολίγων εβδομάδων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Ν.Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου (η επομένη άτυπη σύγκληση του είναι τέλος Αυγούστου).

Το άρθρο 42 αναφέρεται στην Κοινή Πολιτική Ασφαλείας αλλά στην παράγραφο 7 προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών…».

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ.Δένδιας επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες στους ομολόγους του όσα ειχε αναφέρει και στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ότι δηλαδή, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και εάν προκληθεί και αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της ,δεν θα μείνει αδρανής και θα αντιδράσει...



Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχείς προκλήσεις και την αλαζονική και προσβλητική συχνά στάση της Άγκυρας έναντι της Ευρώπης ,καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αποστολή των χωρών εκείνων που θέλουν να υιοθετηθεί πολιτική κατευνασμού και εξευμενισμού της Τουρκίας και να μπουν στο «ράφι» των Βρυξελλών οι «ελληνοτουρκικές» και «τουρκοκυπριακές» διαφορές.

Έτσι απέναντι στην σκληρή γραμμή στην οποία καλούσαν χώρες όπως η Αυστρία ,το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία κ.α. με τον αυστριακό ΥΠΕΞ να ζητά ακόμη και κατάργηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, η Γερμανία που είναι υπέρ της συνέχισης και εντατικοποίησης του διαλόγου με την Τουρκία αλλά ο κ.Μάας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν θετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπορέλ δεν πήρε «λευκή επιταγή» στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία ,αλλά ο διάλογος θα διέπεται από την κοινή αντίληψή των 27 για διακοπή των παράνομων προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο, ανάκληση της απόφασης για την Αγιά Σοφιά, και σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την Λιβύη.

Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί διευκόλυνε την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένες κυρώσεις που θα στρέφονται εναντίον του τουρκικού κράτους και όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές θα αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, η οικονομία, οι τράπεζες, που θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην τουρκική οικονομία.

Η Τουρκία μέσα σε αυτό το περιβάλλον επιχειρεί με κινήσεις αντιπερισπασμού να στήσει γραμμή άμυνας.

Δηλώνει ότι η Αγιά Σοφιά θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμη σε τουρίστες χωρίς φυσικά να εξηγεί ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο για ορισμένα σημεία του Ιστορικού Μνημείου και για ορισμένες ώρες και ημέρες. Και επίσης επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα της Αγιάς Σοφιάς σε διμερές και να το εντάξει στο «μειονοτικό» ζήτημα που η Άγκυρα επιδιώκει να ανοίξει με την Ελλάδα και μάλιστα σε καθεστώς αμοιβαιότητας. Επιχειρεί δηλαδή να εξισώσει το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με τα ζητήματα που εγείρουν οι ψευτομουφτήδες στην Θράκη ,τον περιορισμό της πρόσκλησης για προσευχή από τους μουεζίνηδες στα τζαμιά της Θράκης την περίοδο της καραντίνας...

Η μάχη με την Άγκυρα περνάει πλέον σε άλλο επίπεδο…