Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα

Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απαντάει το ελληνικό ΥΠΕΞ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα με αφορμή το μεταναστευτικό και μετά τις κινήσεις ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, σημειώνει πως η Αθήνα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά «δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Τονίζει επίσης πως παρόλο που τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου είχαν μόλις ξεκινήσει, αυτό δεν εμπόδισε την Τουρκία «να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Νωρίτερα, η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αθήνας καλώντας την «να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε, μάλιστα, την ελληνική πλευρά ότι είναι αυτή που προκαλεί την ένταση, ενώ η Άγκυρα αυτή που θέλει τον διάλογο.

Επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στον Έβρο, η Τουρκία έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» εκ μέρους της Ελλάδας και κάλεσε τη χώρα μας «να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην τους βασανίζει και να μην τους επαναπροωθεί».

Τζ. Πάιατ: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας - Τα σύνορα δεν αλλάζουν

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στο Mega τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν».

Ακόμα, ο κ. Παιατ επανέλαβε πως η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο Αμερικανός Πρέσβης σημείωσε ότι κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ είναι ότι «είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη - μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή».

Διαβάστε ακόμα:

- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μειώσει η Τουρκία τις εντάσεις στον Έβρο

Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Αθήνας

Τζ. Πάιατ: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας - Τα σύνορα δεν αλλάζουν