Η Ε.Ε. θα μοιράσει χρεωστικές κάρτες σε 1 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία

Η Ε.Ε. θα μοιράσει χρεωστικές κάρτες σε 1 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τα σχέδιά της σήμερα, για να διανείμει χρεωστικές κάρτες για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε να τους βοηθήσει να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Πρόκειται για κίνηση που αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας με την Άγκυρα, για ενισχύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Δουλεύοντας με τους Τούρκους και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, η Ε.Ε. δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα για τη διανομή χρεωστικών καρτών, ώστε να βοηθήσουν μέχρι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, από σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες της Τουρκίας, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία.

«Οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια θα λάβουν μια ηλεκτρονική χρεωστική κάρτα», τόνισε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας το σχέδιο από τις Βρυξέλλες.

«Θα πραγματοποιούνται μηνιαίες μεταβιβάσεις μετρητών με την κάρτα. Και φυσικά θα είναι σε θέση να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται για να βάλουν το ψωμί στο τραπέζι για τις οικογένειές τους, για να παρέχουν μια στέγη στις οικογένειές τους, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αντί να αναγκάζονται να τα στέλνουν για εργασία», είπε.

Ο Χρ. Στυλιανίδης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε κάρτα.

Είπε ότι το σχέδιο ύψους 348 εκατομμυρίων ευρώ έχει ως στόχο «τους πιο ευάλωτους» και είναι αξιοπρεπής διαδικασία, καθώς θα καλύπτει βασικές ανάγκες και θα ενισχύσει επίσης την οικονομία της τουρκικής κοινότητας, εκεί όπου ζουν οι πρόσφυγες.

Η απόφαση αυτή και το σχέδιο, δήλωσε ο επίτροπος, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), καθώς και την Τουρκική κυβέρνηση και την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και η Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησαν ένα πειραματικό πρόγραμμα, στο οποίο χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να λαμβάνουν κάρτες με πιστώσεις βοήθειας, αντί για κουτιά βασικών προμηθειών.