Η Αθήνα εγκλωβίζεται στην «Αλβανική παγίδα»

Η Αθήνα εγκλωβίζεται στην «Αλβανική παγίδα»

Για μια ακόμη φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική δείχνει αδύναμη να προβλέψει και να αποφύγει τις παγίδες που στήνουν πριν από κάθε επίσημη διμερή συνάντηση οι Αλβανοί - και έτσι ενώ ο κ. Κοτζιάς ετοιμάζεται για επίσκεψη στα Τίρανα (7 Ιουνίου), με μια αμφιλεγόμενη πρόταση «πακέτο» για μια σειρά ζητήματα, τα Τίρανα δημοσίως επιβεβαίωσαν ότι έχουν θέσει θέμα «Τσάμηδων» στην ελληνική κυβέρνηση κι αναδεικνύουν μια εντελώς ετεροβαρή για τα ελληνικά συμφέροντα ατζέντα.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι με συνέντευξή του το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel συνδέει ευθέως τις συνομιλίες με την Ελλάδα με το θέμα των Τσάμηδων.

Ο Αλβανός υπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θεωρεί πρώτο στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων την κατάργηση του Εμπολέμου, έσπευσε να καθορίσει και το «περιεχόμενο» μιας τέτοιας απόφασης τονίζοντας ότι υπάρχουν 3 κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους: η αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, οι ιδιοκτησίες των Αλβανών στην Ελλάδα, η «ευλάβεια» στους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος».

Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το Εμπόλεμο για να γίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς θα υπάρχουν «άμεσες νομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Τσάμικου ζητήματος, ως θεμελιώδους θέματος ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η Αλβανική πλευρά δεν εκπλήσσει κανέναν, καθώς η διασύνδεση αυτή είχε προαναγγελθεί πριν την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Μπουσάτι για να επισκεφτεί την Αθήνα, και ενώ δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης.

Τελικά με τον κ. Κοτζιά να αποδέχεται να επισκεφθεί τα Τίρανα για να προτείνει στην Αλβανική πλευρά ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν και τις δυο πλευρές, η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκλωβίζεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς για να εκπληρώσουν οι Αλβανοί την υποχρέωση που έχουν αναλάβει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια (έχοντας προεισπράξει μάλιστα και σημαντικά ανταλλάγματα, όπως η κατασκευή νοσοκομείου από τον Ελληνικό Στρατό) για κατασκευή των δυο στρατιωτικών νεκροταφείων, αλλά και την από ετών δέσμευση για αλλαγή των σχολικών βιβλίων για αφαίρεση ανθελληνικών κηρυγμάτων, τώρα ζητούν και πρόσθετα ανταλλάγματα, την άρση του Εμπολέμου με τρόπο που θα αναγνωρίζει θέμα Τσάμηδων.

Η αμηχανία της Αθήνας είναι προφανής καθώς δεν υπήρξε καν επίσημη ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ η ακόμη και του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών και υπήρξε διαρροή… «κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών» στο ΑΠΕ η οποία ανέφερε τα εξής:

«Τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κοτζιάς πηγαίνει στα Τίρανα χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική προεργασία για το πακέτο το οποίο θα προτείνει, που βασίζεται στην εντελώς λανθασμένη προσέγγιση των «καλαθιών» που το καθένα θα περιέχει από ένα θέμα ενδιαφέροντος της κάθε πλευράς.

Με τον τρόπο αυτό η ίδια η ελληνική πλευρά εξομοιώνει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα με το καθεστώς των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας, που ουσιαστικά οδηγεί στην αναγνώριση και παραχώρηση μειονοτήτων δικαιωμάτων σε οικονομικούς μετανάστες θέτοντας τις προϋποθέσεις για διεκδίκηση «αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Επίσης η Αθήνα έρχεται να προσφέρει παραχωρήσεις στην Αλβανία για να δεχθεί να… συζητήσει εκ νέου την Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ έχει ήδη προβεί σε υποχωρήσεις από την αρχική οριοθέτηση.

Το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών στο πακέτο αυτό έχει συμπεριλάβει το θέμα των αλβανικών περιουσιών που βρίσκονται υπό καθεστώς μεσεγγύησης. Αυτές οι περιουσίες δεν έχουν σχέση με τους Τσάμηδες, άλλα είναι περιουσίες, λίγες τον αριθμό (υπολογίζονται ότι είναι περίπου 200 ακίνητα αξίας -προ κρίσης- περί τα 15 εκ. ευρώ) που ανήκαν σε Αλβανούς πολίτες, που με την κήρυξη του Πολέμου τέθηκαν υπό μεσεγγύηση έως, θεωρητικά, το τέλος του Πολέμου και στην συνέχεια το ελληνικό κράτος όφειλε να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό δεν έγινε, σε αντίθεση με περιουσίες Ιταλών και Γερμανών οι οποίες μετά την λήξη του Πολέμου επιστράφηκαν από το Ελληνικό κράτος στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Κάτι που οφείλει να πράξει το ελληνικό κράτος και μάλιστα ίσως είναι τώρα και η ιδανική στιγμή λόγω και της πολύ μεγάλης πτώσης της αξίας αυτών των ακινήτων.

Βεβαίως ούτε η Αλβανική πλευρά έχει κινηθεί νομικά, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση θεωρείται χαμένη για την Ελλάδα, αλλά με κάθε απόφαση που θα δικαίωνε Αλβανούς ιδιοκτήτες θα κατέπιπτε και ο ισχυρισμός των Τιράνων ότι ισχύει ακόμη το Εμπόλεμο και πρέπει να υπάρξει ειδική τυπικής μορφής πράξη κατάργησης του.

Όμως τα Τίρανα επιδιώκουν η άρση του Εμπολέμου να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα επιτρέψει να ανοίξει θέμα Τσάμηδων, παρά το γεγονός ότι όλες οι υποθέσεις σε όλη την Ευρώπη με περιουσίες συνεργατών των Γερμανών και δωσίλογων, έχουν κλείσει οριστικά.

Συγχρόνως όμως η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί να διαπραγματεύεται με την Αλβανία το περιουσιακό της Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο πρωτίστως όμως και πέραν του προφανούς ενδιαφέροντος της Ελλάδας, αφορά βασικές και θεμελιώσεις υποχρεώσεις της Αλβανίας έναντι Αλβανών πολιτών-μελών της ελληνικής μειονότητας, που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνει το ζήτημα αυτό σε ένα «πακέτο» όπου για την προστασία των μειονοτικών περιουσιών στην Αλβανία, θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει. .αντίτιμο στους Αλβανούς.

Ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να μεταβεί στα Τίρανα, με ένα πακέτο συμφωνίας αμφιλεγόμενο και προβληματικό, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που πιθανότατα θα συζητήσει το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ε.Ε.-Αλβανίας. Και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος τότε η Ελλάδα θα εμποδίσει αυτή την πορεία, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα και ο ίδιος προσωπικά συνέβαλλε στον «εξαγνισμό» τόσο των Αλβανών όσο και των Σκοπιανών.

Έτσι που η κάθε απειλή «βέτο», τώρα και μάλιστα χωρίς συμμαχίες, να συνεπάγεται σημαντικό διπλωματικό κόστος με αμφίβολα αποτελέσματα.

Και μοναδική διαφορετική επιλογή να απομένει η εν λευκώ έγκριση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, με παραπομπή όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της έναντι της χώρας μας, στις ελληνικές καλένδες…