Η αγορά των S-400 από τον Erdogan παραβιάζει νόμους των ΗΠΑ;

Η αγορά των S-400 από τον Erdogan παραβιάζει νόμους των ΗΠΑ;

Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν ίσως παραβιάζει αμερικανικό νόμο που προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων, ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), σε επιστολή του σε υπουργούς της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, η πολεμική μεταξύ της Ουάσιγκτον και της 'Αγκυρας έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Ο γερουσιαστής, όπως μεταδίδει το mignatiou.com, αναφέρει ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες. Βάσει του σχετικού νόμου πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον οιουδήποτε που έχει σημαντικές δοσοληψίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

"Είναι υποχρεωτική η επιβολή κυρώσεων και αυτό αποτελεί δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να πλήξει την Αμερική και τις συμμάχους της στο μέλλον", δηλώνει ο κ. Κάρντιν στην επιστολή του που έχει αποδέκτες τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον υπουργό Οικονομικών Στηβ Μνιούτσιν.

"Ως σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι ατυχές που η Τουρκία εμφανίζεται να συμμαχεί με τη Μόσχα στην κρίσιμη αυτή περίοδο", γράφει. Ως γνωστόν, το σύστημα S-400 αποτελεί το πλέον προηγμένο στην κατηγορία του ρωσικό σύστημα. Σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση αμερικανικών αεροσκαφών και έχει βεληνεκές σχεδόν 400 χλμ. έχοντας την ικανότητα εμπλοκής 80 στόχων ταυτόχρονα.

Ρωσικά, προσκείμενα στο Κρεμλίνο, ΜΜΕ όπως το RT και το Sputnik πανηγύρισαν για την συμφωνία πώλησης των πυραύλων στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως διπλωματικό χτύπημα, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα POLITICO, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ύψους 2,5 δισ. δολαρίων συμφωνία λόγω και της ένταξης της ρωσικής στρατιωτικής τεχνογνωσίας σε μια χώρα μέλος της συμμαχίας. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε μάλιστα πως η συμμαχία δεν είχε σχετική ενημέρωση από την Άγκυρα. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να μέμφεται μόνο τον εαυτό του καθώς καθυστέρησε να ανταποκριθεί στα τουρκικά αιτήματα προμήθειας αντιβαλλιστικών συστημάτων. "Το ΝΑΤΟ τρελάθηκε γιατί προχωρήσαμε στην συμφωνία για τους S-400. Τι να κάναμε; Να σας περιμέναμε; Φροντίζουμε τους εαυτούς μας", δήλωσε και πρόσθεσε πως έχει ήδη καταβληθεί η σχετική προκαταβολή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η αγορά των S-400 δεν πληροί τα δεδομένα του ΝΑΤΟ, οι χώρες μέλη του οποίου διαθέτουν συμβατά, μεταξύ τους, οπλικά συστήματα.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας ασύμβατη με την συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για απόσυρση σοβιετικών οπλικών συστημάτων. Το Πεντάγωνο, τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την συμφωνία. "Εκφράσαμε την ανησυχία μας σε Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την προμήθεια των S-400. Ένα δυτικό αντιβαλλιστικό σύστημα παραμένει η καλύτερη επιλογή για την άμυνα της Τουρκίας, από όλες τις πιθανές απειλές", ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Κάρντιν, πάντως, με την επιστολή του, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει επίσης το κατά πόσο η αγορά του ρωσικού συστήματος επηρεάζει την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αμερικανική βοήθεια σε θέματα ασφαλείας προς την Άγκυρα, που περιλαμβάνει και τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Το τυχόν πάγωμα πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Τουρκία υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας πριν λίγες μέρες.

Πηγή: mignatiou.com