Η B. Κορέα ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή... και οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν στρατιωτική δράση εναντίον τους

Η B. Κορέα ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή... και οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν στρατιωτική δράση εναντίον τους

Σύμφωνα με πηγές της Νοτιοκορεατικής κυβέρνησης που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή μετά απ' αυτή της περασμένης Παρασκευής.

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή εκτιμάται ότι ήταν ισχύος μεταξύ 10 και 20 κιλοτόνων, η μεγαλύτερη που έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα από το καθεστώς της χώρας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Pyongyang, ωστόσο το βορειοκορεατικό καθεστώς αδιαφορεί απέναντι στις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας και προχωρά, με όποιο κόστος, την υλοποίηση του παράλογου πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Sung Kim, βρίσκεται σήμερα Δευτέρα στη Σεούλ για διαβουλεύσεις με τους Νοτιοκορεάτες αφού προηγουμένως είχε συνομιλίες για το θέμα με τους Ιάπωνες στο Τόκυο.

Ο Sung Kim δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν μονομερή δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας και του πυρηνικού της προγράμματος.

Επίδειξη δύναμης κατά της Βόρειας Κορέας

Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τελικά αύριο την πτήση στρατηγικού βομβαρδιστικού πάνω από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Πρόκειται για μία κίνηση επίδειξης δύναμης κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πραγματοποίηση της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, την Παρασκευή.

Ωστόσο, ασάφεια καλύπτει τον τύπο του αεροσκάφους που θα πραγματοποιήσει τη διέλευση, αλλά και το ενδεχόμενο να είναι τελικά περισσότερα από ένα αεροσκάφη.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, καθυστέρησε την πτήση δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1B προς την Κορεατική Χερσόνησο, τουλάχιστον για 24 ώρες, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Γκουάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας (Yonhap News Agency).

Το αναφερόμενο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλείται στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, που δήλωσε ότι τελικά οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να στείλουν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B στην Κορεατική Χερσόνησο, σε μια επίδειξη δύναμης και στρατηγικής ισχύος, μετά την 5η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, την Παρασκευή.

H “Joint Sea – 2016” στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο μεταξύ, Κίνα και Ρωσία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό την κωδική ονομασία “Joint Sea – 2016” στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, οι οποίες θα διαρκέσουν 8 ημέρες.

Οι εκτιμήσεις θέλουν στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στην περιοχή, ωστόσο τέτοιου είδους ασκήσεις κυρίως αποσκοπούν στην περιστασιακή διερεύνηση των δυνατοτήτων των δυο πλευρών, παρά σε κάποιου άλλου είδους στρατηγική συνεργασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: -S. Abe: Αδύνατο να αποδεχτώ ότι η Β. Κορέα έχει πραγματοποιήσει 2 πυρηνικές δοκιμές από τις αρχές του 2016