H Ελλάδα ζει σε όνειρο, δεν έχουν τα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα
Μ. Τσαβούσογλου

H Ελλάδα ζει σε όνειρο, δεν έχουν τα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα

Σε νέες δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητεί τα εθνικά δικαιώματα της Ελλάδας προέβη o τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CCNTurk αμφισβητώντας άλλη μια φορά πως τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. 

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε. 

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «ζει μέσα σε ένα όνειρο» ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Καστελόριζο λέγοντας ότι είναι ορατό  2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δείχνει και πάλι τους γνωστούς χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, κι εξηγεί ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, δηλ. μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», είπε χαρακτηριστικά