Guardian: Μόνο παρέμβαση Τσίπρα ή Erdogan θα οδηγήσει σε ταχεία λύση του Κυπριακού

Guardian: Μόνο παρέμβαση Τσίπρα ή Erdogan θα οδηγήσει σε ταχεία λύση του Κυπριακού

Μια καθοριστική παρέμβαση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ή τον Τούρκο πρόεδρο βλέπει ως μόνη λύση για την ταχεία πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο διπλωματικός συντάκτης του Guardian.

Σύμφωνα με το άρθρο του Patrick Wintour, οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θεωρούνται ως η καλύτερη ελπίδα για την ειρηνική επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο συντάκτης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Recep Tayyip Erdogan έχουν δεσμευτεί να παρευρεθούν στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών ο οποίος ξεκινά την Πέμπτη, γεγονός που αποτελεί δυνητικό πλήγμα για την όλη διαδικασία. Στο ίδιο σημείο τονίζεται επίσης ο αργός ρυθμός με τον οποίο εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις κατά τις πρώτες ημέρες των συνομιλιών.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαρροή εγγράφων σχετικών με τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, 10 από τις οποίες αφορούν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και 14 το περιουσιακό. Οι συγκεκριμένες διαφορές αυξάνουν τους φόβους πως καμία από τις δύο πλευρές δεν θα κάνει μεγάλες παραχωρήσεις μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία στο πρωτεύον θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του Guardian, o Erdogan μπορεί να μην είναι καν σε θέση να συναινέσει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο – βασική θέση της ελληνικής πλευράς – καθώς κάτι τέτοιο θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τους Τούρκους εθνικιστές, τις ψήφους των οποίων χρειάζεται προκειμένου να περάσει από την τουρκική Βουλή τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του.