Δυο νέες παράνομες Navtex από την Άγκυρα - Καταγγέλει η Λευκωσία

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, 00:02 - Τελευταία ενημέρωση: 14:48
-A +A
Δυο νέες παράνομες Navtex από την Άγκυρα - Καταγγέλει η Λευκωσία

Για θερμό φθινόπωρο προετοιμάζει το «έδαφος» η Άγκυρα, καθώς παρά τις σοβαρές και ζωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία με το Κουρδικό, την Συρία αλλά και τις προβληματικές σχέσεις της με το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, επιμένει στην διατήρηση και κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε δύο νέες Navtex με τις οποίες δεσμεύει για τις 31 Αυγούστου περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία μάλιστα επιδεικνύει ευρηματικότητα στις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς πρακτικά και μέχρις ότου  μπορέσει να αποκτήσει δικό της γεωτρύπανο ώστε να επιχειρήσει τετελεσμένα, αρκείται στο να παρενοχλεί και να συντηρεί τις αμφισβητήσεις της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτές τις δυο νέες NAVTEX η Τουρκία ανήγγειλε και παράνομη δραστηριότητα με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής αλλά και ταυτόχρονη πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης στην ίδια περιοχή, που παραπέμπει σε επιχείρηση «κάλυψης» του άλλου τουρκικού σκάφους. Και οι δυο παράνομες δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για τις 31 Αυγούστου αφορούν εκτεταμένη περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ που περιλαμβάνει μάλιστα και την περιοχή που έχει παράνομα δεσμεύσει η Τουρκία για τις σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους BARBAROS.

Με την NAVTEX 819/17 η Τουρκία αναγγέλλει ότι τουρκικό πολεμικό σκάφος θα κάνει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Αυγούστου, ενώ με την NAVTEX 818/17 αναγγέλλει ότι για την ίδια ακριβώς περιοχή, (με τις ίδιες συντεταγμένες) θα πραγματοποιηθεί τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της γεώτρησης στο Ονησίφορος στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη γεώτρηση της ENI/TOTAL να γίνονται γνωστά τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο η ΕΝΙ έχει ενημερώσει την Λευκωσία ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την διαδικασία για νέα γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 του οποίου έχει τα δικαιώματα σε κοινοπραξία με την TOTAL.

Το Οικόπεδο 6 είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς σημαντικό μέρος του Οικοπέδου η Άγκυρα θεωρεί αυθαίρετα και χωρίς κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και εκεί ακριβώς πραγματοποιεί τις παράνομες έρευνες το Barbaros.

Καταγγέλλει η Λευκωσία τις Navtex

 Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, σχολιάζοντας δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η Τουρκία συνεχίζει την συνήθη προκλητική της τακτική με παραβάσεις στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγοντας αεροναυτικές ασκήσεις δυτικά της Πάφου και παραβίαση της ΑΟΖ με το Barbaros ενάντια σε όλες τις αρχές του δικαίου της θάλασσας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

Ν.Μ.

Οι τουρκικές NAVTEX:

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 14/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα