Γ. Στόλτενμπεργκ σε πΓΔΜ: Ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο αν επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών 

Γ. Στόλτενμπεργκ σε πΓΔΜ: Ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο αν επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών 

Την ετοιμότητα της βορειοατλαντικής συμμαχίας να δεχτεί ως το 30ο μέλος της την πΓΔΜ αλλά μόνο εφόσον ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε σήμερα από τα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδουν ΑBC, New York Times και Washington Post, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το NATO δεν θα δεχτεί τη «Μακεδονία», αν πρώτα δεν υλοποιήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Σύμφωνα πάλι με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, 29 Σύμμαχοι, μαζί και η Ελλάδα. Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες. Ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, σημειώνοντας ότι ο λαός της πΓΔΜ θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα. Προσέθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές, διότι η πλειοψηφία, όπως είπε, επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τέλος, και ο Ζ. Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της επικύρωσης της συμφωνίας του ονόματος.

Νωρίτερα πάντως σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η συμμαχία είναι έτοιμη να καλωσορίσει τα Σκόπια ως το 30ο μέλος της.