Γ. Αμανατίδης: Η μη συνεργασία δεν βοηθάει την ίδια τη FYROM μεσοπρόθεσμα

Γ. Αμανατίδης: Η μη συνεργασία δεν βοηθάει την ίδια τη FYROM μεσοπρόθεσμα

«Η μη συνεργασία δεν βοηθάει την ίδια τη FYROM μεσοπρόθεσμα» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στα σύνορα, προειδοποιώντας ότι η γείτονα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της αν την ωφελούν οι επιλογές της.

«Η γείτονα χώρα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της αν οι κινήσεις της τής κάνουν καλό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τις επιλογές, τις οποίες έχει. Νομίζω ότι η FYROM έχει κάθε συμφέρον να συνεργαστεί» είπε ο κ. Αμανατίδης μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση». Χαρακτήρισε δε «πρώτη κίνηση» τα διαβήματα διαμαρτυρίας που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην ηγεσία της πΓΔΜ.

Όπως επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, το επόμενο βήμα είναι να πεισθούν οι πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και τον Πειραιά και να μετακινηθούν προς τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. «Πρέπει να πεισθούν με πολλούς τρόπους οι πρόσφυγες ότι οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας είναι καλύτερες. Όχι μόνο σε αυτά που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλα, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις ασύλου» σημείωσε ο υπουργός και κάλεσε τους πρόσφυγες να εμπιστευθούν το ελληνικό κράτος.

Επισήμανε, επίσης, πως με δεδομένο ότι άρχισε να εφαρμόζεται και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, μέρα με τη μέρα η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. «Ορισμένα πράγματα τα βλέπεις, τα παλεύεις για το καλύτερο. Για να λυθούν όλα αυτά τα θέματα στον Ειδομένη και στον Πειραιά. Βλέπετε μέρα με τη μέρα υπάρχουν διαφορές, αλλά θέλει κάποιον χρόνο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ