Φ. Ντονμέζ: Ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας το «Γιαβούζ»

Φ. Ντονμέζ: Ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας το «Γιαβούζ»

Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου ο κ. Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, μέσα στο δυτικό τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, και έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.

Το «Γιαβούζ» αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος. Υπάρχουν ωστόσο ανεπιβεβαίωτες φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

«Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο», ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, σχετικά με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε ουσιαστικά την τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε ανάρτησή του στο Twitter.