Εξοπλιστικό κρεσέντο για την «Γαλάζια Πατρίδα» από την Άγκυρα

Εξοπλιστικό κρεσέντο για την «Γαλάζια Πατρίδα» από την Άγκυρα

Ένα ακόμη βήμα που δείχνει τον προσανατολισμό για ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και για αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» κάνει η Τουρκία με την ολοκλήρωση των δοκιμών για τον νέο τουρκικής κατασκευής αντιπλοϊκό πύραυλο «Atmaca», ενώ επισπεύδει όπως ανακοινώθηκε χθες την ναυπήγηση της ναυαρχίδας του στόλου της ,του ελικοπτεροφόρου TCG Anadolou.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τις προηγούμενες ημέρες έγινε με επιτυχία η δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής αντιπλοϊκού πυραύλου Κρουζ «Atmaca» από την κορβέτα «TCG Kinaliada.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προχωράει κανονικά το πρόγραμμα Κατευθυνόμενων Βλημάτων Επιφάνειας-Επιφάνειας (Atmaca) που θα εγκατασταθούν στα πλοία MILGEM του Πολεμικού Ναυτικού για την κάλυψη των αναγκών για κατευθυνόμενους πυραύλους κατά πλοίων.

Και η κορβέτα TCG Kinaliada της κατηγορίας αντιυποβρυχιακών Ada-class, είναι επίσης κατασκευασμένη σε τουρκικά ναυπηγεία προσδίδοντας ένα ακόμη πλεονέκτημα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία ROKETSAN, ο πύραυλος Atmaca είναι υψηλής ακρίβειας, μακράς εμβέλειας Επιφανείας -Επιφανείας αντιπλοϊκός πύραυλος που μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε περιπολικά σκάφη όσο και σε φρεγάτες και κορβέτες. Ο Atmaca έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα, διαθέτει υψηλή αντοχή σε αντίμετρα, έχει δυνατότητες λειτουργίας σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, παρέχει ενημέρωση για τον στόχο, δυνατότητα επανάληψης επίθεσης, αλλά και ακύρωσης της αποστολής, μέσω μοντέρνων και αναπτυγμένων συνδέσεων δεδομένων.

Ο πύραυλος ATMACA που κατασκευάζεται από την εταιρία ROKETSAN ενώ η Aselsan κατασκευάζει το σύστημα ελέγχου πυρός και τον υπόλοιπο εξοπλισμό, αναμένεται να ενταχθεί λειτουργικά στο τουρκικό οπλοστάσιο από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και θα αντικαταστήσει τους αμερικανικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής Harpoon...

Χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Προεδρίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε ότι το τουρκικής κατασκευής ελικοπτεροφόρο ACG Anadolou που ναυπηγείται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2020 πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε υπολογισθεί.

Το σκάφος αυτό μπορεί να μεταφέρει δύναμη ενός τάγματος προσφέροντας λογιστική υποστήριξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αεροπλανοφόρο για ελαφρά σκάφη. To σκάφος με μήκος 232 μέτρα και 27.000 τόνων έχει αυτονομία πλεύσης σε απόσταση μέχρι και 9.000 μίλια (14.500 χιλιόμετρα) και θα μεταφέρει αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και UAV, ενώ θα λειτουργεί ως κέντρο Διοίκησης και ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ν. Μ.