Ευχολόγια από την Αθήνα την πρώτη μέρα Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ευχολόγια από την Αθήνα την πρώτη μέρα Συνόδου του ΝΑΤΟ

Στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα ληφθεί η απόφαση για το αίτημα της Τουρκίας και την κοινή πρόταση με την Γερμανία για ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ στην διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Πάρα το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος επιχείρησε να βάλει τις «κόκκινες γραμμές», δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία για κρίσιμες πτυχές της Νατοϊκής Αποστολής που άπτονται ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παρά  τις «κόκκινες γραμμές» του Π. Καμμένου  παραμένουν σοβαρά ερωτηματικά, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή  η …τουρκική πρόταση  και το περιεχόμενο του γερμανοτουρκικου αιτήματος.

Και φυσικά ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» πολύ περισσότερο  όταν αφορά τόσο περίπλοκες και με λεπτές διπλωματικές πτυχές, αποστολές.

Ο Γ. Γ της Συμμαχίας Γιενς Στολτενμπεργκ απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της Νατοϊκής εμπλοκής λέγοντας απλώς ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη μέσα στην περιοχή της Τουρκίας και της Ανατολικής  Μεσογείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε AWACS, μέσα εναερίας επιτήρησης την ναυτική δύναμη υπό την διοίκηση της Γερμανίας Standing NATO Maritime Group2 (SNMG2), με διοικητή τον γερμανό αντιναύαρχο Γιοργκ Κλαιν, με τη γερμανική φρεγάτα «Bohn» , το καναδικό HMCS Fredericton και το τουρκικό TCG Barbaros.

Ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και την γερμανίδα ομόλογο του  στους οποίους παρουσίασε οπως είπε το πλαίσιο βάσει του οποίου η Αθήνα θα δέχονταν στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα  με τον Υπουργό Άμυνας  η ελληνική θέση είναι:

-να υπάρξει σεβασμός της Εθνικής κυριαρχίας  και του υπάρχοντος καθεστώτος σε ότι  αφορά την Έρευνα και Διάσωση

-να αναλάβει περιπολίες η δύναμη SNMG2

-να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από την διοίκηση της Νατοϊκής δύναμης και να επεκταθεί και το επόμενο εξάμηνο η θητεία του Γερμανού αντιναύαρχου, ώστε να μην τον διαδοθεί όπως προβλέπονταν τούρκος αξιωματικός.

-τα τουρκικά πλοία να παραμείνουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα

-όσοι διασώζονται στην Θάλασσα να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.

Όλο αυτό το πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Καμμένος είναι πραγματικά ειδυλλιακό και ιδανικό, αλλά φυσικά απουσιάζει η άποψη της άλλης πλευράς, της Τουρκίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και των άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας.

Ακόμη όμως και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μεγάλα κενά: εάν τα ελληνικά σκάφη περιπολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά ύδατα, τότε ουσιαστικά περιορίζεται η ελληνική στρατιώτη παρουσία στον διεθνή χώρο του Αιγαίου, η επιτήρηση του οποίου και η επιχειρησιακή αρμοδιότητα θα ανατεθεί σε πλοία τρίτων χωρών, μια μορφή δηλαδή ουδετεροποίησης του μεγάλου μέρους του Αιγαίου ακόμη και σε θαλάσσιες ζώνες μεταξύ ελληνικών νησιών.

Και φυσικά μόνον ως ευχή μπορεί να θεωρηθεί η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας για αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας τόσο του εναέριου χώρου των 10 ν.μ. όσο και της ζώνης ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση   που συμπίπτει  με το FIR Αθηνών.