Ευ. Αποστολάκης: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο - Σοβαρά περιστατικά σε αέρα και θάλασσα

Ευ. Αποστολάκης: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο - Σοβαρά περιστατικά σε αέρα και θάλασσα

Την πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο, που μπορεί να δημιουργήσουν «τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία.

Μιλώντας στη Βουλή, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη τουρκική άσκηση «γαλάζια πατρίδα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για παραβιάσεις  όσο στον εναέριο χώρο όσο και στα εθνικά ύδατα που φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία». 

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανέφερε πάντως ότι «παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

«Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου», συνέχισε, «αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Και κατέληξε λέγοντας πως «ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». 

Φωτογραφία intime news