Ευ. Αποστολάκης: Οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα στο Αιγαίο

Ευ. Αποστολάκης: Οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα στο Αιγαίο

Τον φόβο του ότι οι τουρκικές προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα στο Αιγαίο με ανεξέλεγκτες εξελίξεις, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ένα θερμό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως «από τη μία η Τουρκία θέλει να διακηρύττει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί. Εμείς κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σ'' αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο».

«Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης πως «ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πώς να λιγοστέψουμε την ένταση και την επικινδυνότητα αυτού που γίνεται σήμερα. Η μεθόδευση είναι ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τα υφιστάμενα ΜΟΕ τα οποία έχουν υπογραφεί από την εποχή Παπούλια - Γιλμάζ. Σε όσο ποσοστό καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε, είναι οι πρώτες κινήσεις προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την παρενόχληση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον κ. Τσίπρα στο Αγαθονήσι την 25η Μάρτιου, παρόλο που τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν μερικά μίλια μακριά από το Chinook, ο κ. Αποστολάκης τη χαρακτήρισε την ως «χοντρή πατάτα» εκ μέρους των Τούρκων. 

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως η ενέργεια αυτή ήταν άλλο «ένα κακό μήνυμα της Άγκυρας [...] αν και οι Τούρκοι προσπάθησαν να ανασκευάσουν, λέγοντας ότι "εμείς δεν κάναμε παρενόχληση στο ελικόπτερο του πρωθυπουργού, εμείς εκεί είμαστε"».

«Είσαστε εκεί για να κάνετε παραβιάσεις; To κάναμε κατεστημένο; Αυτό είναι το χειρότερο απ'' όλα». σχολίασε ο κ. Αποστολάκης, προσθέτοντας πως το μήνυμά του στην Τουρκία ήταν πως «δεν μπορούν κάθε τόσο να πετούν 'ρουκέτες'' κι από την άλλη μεριά να λένε πως πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την ένταση. Θα πρέπει να σοβαρευτούν».

Απευθυνόμενος προς την Ομογένεια των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα. Έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν στο ακέραιο την επιχειρησιακή τους ικανότητα». 

Ο υπουργός ''Αμυνας πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιδεικνύουν καθημερινά την ετοιμότητά τους.

«Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις [τουρκικές] προκλήσεις, δείχνουν πόσο ισχυρές και σοβαρές είναι. Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.