Ερντογάν: Θα δανείσει το ψευδοκράτος σε τουρκικές λίρες και θα πληρωθεί σε δολάρια

Ερντογάν: Θα δανείσει το ψευδοκράτος σε τουρκικές λίρες και θα πληρωθεί σε δολάρια

Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε πίστωση ύψους 500 εκατ. δολ. προς το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τη σύμβαση πίστωσης που δημοσίευσε το Nordic Monitor και αναδημοσιεύει το Sigmalive.com, η Τουρκία πρόκειται να δανείσει χρήματα στο κατοχικό καθεστώς σε τουρκικές λίρες (TL), ενώ θα λάβει αποπληρωμή σε δολάρια, «μια δύσκολη προϋπόθεση για τους Τουρκοκύπριους λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ».

Αναλυτικά, η συμφωνία που φέρεται να ενέκρινε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τρίτη, προβλέπει ότι το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών θα παράσχει στους Τουρκοκύπριους πίστωση σε τουρκικές λίρες ύψους 500 εκατ. δολ. Ως αιτία αναφέρεται η αναδιάρθρωση του δημόσιου και χρηματοπιστωτικού τομέα του ψευδοκράτος.

Τα 500 εκατ. δολ. θα εκταμιευθούν σε δόσεις και οι αποπληρωμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν 36 μήνες μετά την έγκριση του δανείου, θα γίνονται κάθε έξι μήνες σε 14 δόσεις, που λήγουν σε 114 μήνες.

Το ποσό που θα αποπληρωθεί θα καθοριστεί μετατρέποντας την τουρκική λίρα που μεταφέρθηκε από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών στο ψευδοκράτος σε δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την ημέρα.

Το κατοχικό καθεστώς υποχρεούται να πραγματοποιεί πληρωμές τόκων σύμφωνα με το εξάμηνο LIBOR δολαρίου ΗΠΑ (Προσφερόμενη ισοτιμία του Λονδίνου) που δημοσιεύτηκε από το Reuters.

Διεθνής απομόνωση και εμπάργκο

 

Αν και η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πίστωση θα διατεθεί για δαπάνες υποδομών και υγείας, εκτιμάται ότι το ψευδοκράτος, του οποίου η οικονομία εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, θα το δαπανήσει σε χρηματοοικονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών.

Οι Τουρκοκύπριοι, των οποίων το σημαντικότερο εισόδημα προέρχεται από τον τουρισμό, μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ λίγους ξένους τουρίστες, λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα από τα υποσχόμενα όρια πίστωσης θα είναι σε θέση να επεκτείνει η Άγκυρα. Η Τουρκία βιώνει δύσκολους οικονομικούς καιρούς και ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας.



Προεδρικό παλάτι

 

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2020 πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστική ενδεικτική για τις προθέσεις του, ως προς την αξιοποίηση των χρημάτων της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ερντογάν συμβούλευσε την ηγεσία του ψευδοκράτους να χτίσει προεδρικό παλάτι, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή προεδρικού συγκροτήματος σε οικόπεδο 5.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Τέτοια κτίρια, όπως γνωρίζετε, αλλάζουν τις αντιλήψεις άλλων χωρών», ανέφερε ο Ερντογάν, υπονοώντας την επιθυμία του να αναγνωριστεί η ‘ΤΔΒΚ’ ως κυρίαρχο κράτος.

Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει για λύση δύο κρατών στη διχοτομημένη Κύπρο, ως απάντηση στον φερόμενο αντι-Τουρκικό συνασπισμό στην ανατολική Μεσόγειο και να προλάβει τυχόν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.