Ερντογάν για Κύπρο: Θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητά μας

Ερντογάν για Κύπρο: Θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητά μας

Σε νέα κλιμάκωση της ρητορικής της προς την Κύπρο προχωρά η Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο να εκτοξεύει εκ νέου απειλές για την ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σε γραπτό του μήνυμα στην έναρξη συνεδρίου με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο», ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο στους ίδιους θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε σύμφωνα με την Yeni Safak.

Τούρκος αντιπρόεδρος: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση

Στο ίδιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει και θα κατοικηθεί, λίγες ώρες μετά τις απειλές που είχε εξαπολύσει προς τη Λευκωσία ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι η τουρκική αποφασιστικότητα είναι ίδια με το 1974.

Ειδικότερα, ο κ. Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι «η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση και οι περιουσίες θα επιστραφούν με δίκαιο τρόπο βάσει των ιστορικών εγγράφων».  Ο τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι με την καταγραφή που έγινε από το ψευδοκράτος προκύπτει ότι περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας μεταβιβάστηκαν παράνομα οι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) σε πρόσωπα και σύμφωνα με τον ίδιο, στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών.

«Αυτά τα οικόπεδα των ευαγών ιδρυμάτων είχαν μεταβιβαστεί παράνομα περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας σε άτομα. Στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών», είπε ο κ. Οκτάι

Παράλληλα, επισήμανε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «συνεχίζουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού και δεν προτίθενται να μοιραστούν την πολιτική εξουσία με τους τουρκοκύπριους».

Χ. Ακάρ: Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα με το 1974 στην Κύπρο

Νωρίτερα, ευθεία απειλή προς την Κύπρο, ότι η Τουρκία διαθέτει την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, είχε εξαπολύσει ο τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε τελετή που στο αρχηγείο του τουρκικού στρατού.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτοείο, ο κ. Ακάρ είχε αναφέρει πως ότι θα η Τουρκία συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «γαλάζιας πατρίδας» με αποφασιστικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

«Δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση και αδυναμία ο σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και να εκλαμβάνεται ως απειλή η δήλωσή μας ότι "δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία τετελεσμένων, θα υπερασπιστούμε τα δίκαια και δικαιώματά μας"», είπε ο τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας είναι ξεκαθαρή. «Εμείς λέμε αυτά που πρέπει με λογικό τρόπο», ισχυρίστηκε.