Επιμένει στις διεκδικήσεις στην ελληνική ΑΟΖ η Άγκυρα

Επιμένει στις διεκδικήσεις στην ελληνική ΑΟΖ η Άγκυρα

Με αναφορές στους χάρτες τους οποίους ο ίδιος σχεδίασε το 2011 και από τους οποίους απουσιάζει το Καστελόριζο, ο υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάτ Γιαϊτζί επιμένει ότι η Ελλάδα καταπατά θαλάσσια οικόπεδα της Λιβύης.

Συγκεκριμένα σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Aksam» αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σεμινάριο στην Ακαδημία Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, ο οποίος είχε σχεδιάσει τους χάρτες του 2011 από τους οποίους απουσιάζει παντελώς το Καστελόριζο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταπατά τα θαλάσσια οικόπεδα της Λιβύης ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στις περιοχές τις οποίες καταπατά.

Πρόσθεσε, δε, ότι χάρη στη δική του εργασία και σύνταξη των εν λόγω χαρτών ανατράπηκαν τα σχέδια της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Στο ίδιο δημοσίευμα η «Aksam» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», το οποίο και αποκάλυψε τις τουρκικές επιδιώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ της 18ης Νοεμβρίου έφερε στο φως της δημοσιότητας ότι χάρτης που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στις 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Λιβύη άφηνε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δικαιούται υφαλοκρηπίδα μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, αποδόθηκε σε κάποιον χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλης, που παρουσίαζε τις «ελληνικές βλέψεις» στη Μεσόγειο…