Τ. Ερντογάν: Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας στην Αν. Μεσόγειο - Δεν σχολιάζουμε εντολές άλλων

Τ. Ερντογάν: Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας στην Αν. Μεσόγειο - Δεν σχολιάζουμε εντολές άλλων

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν σχολιάζει «εντολές άλλων» αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Στέητ Ντιπάρτμεντ και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα προστατεύσει «τα δικαιώματα των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του sigmalive, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή προχωράμε το πρόγραμμά μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν σχολιάζουμε τι εντολές δίνουν κάποιοι ή πώς βλέπουν το κάθε ζήτημα και πώς το αξιολογούν. Ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά της ανατολικής Μεσογείου, εμείς είμαστε στη διαδικασία -ως εγγυήτρια χώρα- να διεκδικήσουμε τα όποια δικαιώματα των ομογενών μας στην "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου". Ολόκληρος ο λαός της Κύπρου -και στο νότο και στο βορρά- έχει ίσα δικαιώματα σε οτιδήποτε βγει από αυτά τα νερά και εμείς αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε τα ίσα αυτά δικαιώματα των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας συνέχισε στους υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για «δραστηριότητες που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» και τις οποίες η Τουρκία πραγματοποιεί στη «δική της υφαλοκρυπίδα».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ξεκαθαρίζει ότι η χώρα «δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή»  και καλεί όλες τις πλευρές «να επωφεληθούν από την win-win προσέγγιση της Τουρκίας». 

Ειδικότερα, στη ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Φατίχ (Πορθητής) «βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως, σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσον και τα δικαιώματα της "τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου" (ψευδοκράτος) γύρω από το νησί».

Σύμφωνα με το υπουργείο της γείτονος χώρας, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία. «Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

«Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win-win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χάρτης με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ κατέθεσε η Κύπρος στον ΟΗΕ

Από την πλευρά της Κύπρου, ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων από τον ΟΗΕ καταθέτοντας χάρτη με τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά του νησιού, προκειμένου να αποκρούσει τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

ΑΟΖ Κύπρος

Πηγή χάρτη: Καθημερινή Κύπρου

Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές.

Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου.

Τον χάρτη συνοδεύει επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ η κατάθεση των δύο εγγράφων έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυπριακές ενέργειες

Πέρα από την αποστολή του χάρτη στον ΟΗΕ, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να κάνει εξετάζει την οποιαδήποτε διαφοροποίηση του ενεργειακού της προγράμματος. 

Όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της Πάφου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Παράλληλα, σε μια πρώτη κίνηση άμεσης αντίδρασης, την Κυριακή η Λευκωσία είχε εκδώσει αυστηρό μήνυμα για τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν προειδοποιώντας για τις νομικές συνέπειες που θα έχουν οι εμπλεκόμενοι.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμα του το Ράδιο Κύπρος, ο κυπριακός σταθμός εκπομπής Navtex, ενημέρωνε όσους συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις ότι θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, βάσει διεθνούς Δικαίου.